Leknín! Velký skvost náročný na péči

 Zahrada 
12. srpna 2018 15:46 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Leknín si můžete pořídit v různých barvách Pixabay
Chcete si ozdobit zahradu něčím, co jen tak každý nemá? Můžete si do jezírka umístit skvost v podobě leknínu. Myslete ale také na to, že bude vyžadovat náročnou péči.

Důležitá je výsadba do správné hloubky. Většina leknínů totiž roste v hluboké vodě. Menší lekníny vyžadují hloubku alespoň půl metru, najdou se ale i takové, které budou potřebovat hloubku i metr. Existují výjimky minileknínů, kterým postačí deset až dvacet čísel.

Koš a kopeček

Dávejte si pozor také na hluboké zasazení. Lekníny jinak příliš nepokvetou. Jsou dvě možnosti. Lekníny můžete zasadit do výsadbového koše, nebo na výsadbový kopeček. Při vysazení na dno jezírka zakryjte substrát a oddenek leknínu štěrkem, aby nevyplaval.

Výsadba v koších umožní lepší manipulaci. Koš s leknínem bez větších problémů přesunete při změně ročního období, ale také po několika letech, kdy je nutné rostliny omladit. Kromě toho můžete vysadit i další rostliny spolu s lekníny.

Lekníny by měly být vysazené ve velké nádobě, aby se jejich kořeny mohly dostatečně rozvinout. Hodí se pro to osazovací koše nebo různé vaničky, které nemají žádné otvory. Rostlině se bude dařit na slunném stanovišti. Kvete od června do října, pokud je dobré počasí, až do listopadu.

Kvetení je závislé na teplotě vody a také na tom, jak svítí slunce. Většinou lekníny rozkvétají ráno od devíti hodin do oběda, potom odpoledne zhruba ode tří hodin do pěti. Svědčí jim klidná a teplá voda. Naopak chladnou a proudící vodou komplikujete jejich růst.

Správný prostor

Vhodnou zeminu pro lekníny můžete koupit pomalu v každém větším obchodě. Obsahuje jílovité částice a lávovou drť, což zabraňuje vyplavování živin i tomu, aby se ve vodě přemnožovaly řasy. Substrát je obohacený o hnojivo, které postupně dodává rostlině základní živiny pro zdravý růst.

Pamatujte na to, že každá rostlinka by kolem sebe měla mít místo, proto jí vyčleňte alespoň metr čtvereční plochy. Když nastane zima, nechejte lekníny pod vodou. Pokud je to možné, zvolte větší hloubku kolem půl metru, což jim stačí pro klidné přežití. Také je ale můžete nechat přezimovat třeba ve sklepě ve velké nádobě. Dávejte však pozor na to, aby neuschly kořeny.

Pokud se budete o lekníny dobře starat, budou vám dělat jen radost. Nejenže rozzáří vaše jezírko, ale rozzáří také úsměv každého, kdo bude moct na jezírko nahlédnout! O péči o jezírko jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak upevnit partnerský vztah? Malá gesta a projevy lásky v každodenním životě mají obrovský vliv

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty