Výsadba vlastních brambor. Rady a tipy jak na to

 Zahrada 
19. dubna 2021 12:38 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Každý zahrádkář má radost z úrody větších brambor Pixabay
Chcete si vypěstovat vlastní brambory, pak je třeba začít správnou výsadbou, abyste měli co konzumovat a uskladnit. Jestli chcete opravdu hodně brambor a nejlépe i na uskladnění, chce to pořádně velký záhon nebo menší políčko či záhumenek.

K obdělávání takové plochy budete potřebovat zahradní mechanizaci, která není levná. Na vesnicích lze o zorání a přípravu a zahrnutí řádků požádat souseda s traktůrkem. Dnes si tuzemskou kuchyni nedovedeme bez brambor představit, již nikdo si neuvědomuje, že jde o plodinu, která dříve sytila chudé. O to více se brambory vryly do našeho povědomí, chuťových pohárků, tradice i kultury. Brambory jsou považované za jednu ze základních plodin. 

Výsadba brambor

Pro výsadbu brambor jsou ideální sadbové brambory, které již mají narašené klíčky dlouhé 1 až 2 cm. Někdo krájí na půl, čímž si snižuje investici do sadby, ale nedoporučuje se to, protože hrozí hniloba brambor. Hloubka řádků by měla být o jeden až dva centimetry větší, než je výška vysazovaných hlíz. Je důležitá i podobná velikost sadby, různě velké brambory budete v jedné řádce vysazovat opravdu těžko. Rašící brambory je třeba průběžně přihnojovat. Podpoříte vývin hlíz a znemožníte růst plevelů. Pěstování brambor není nijak složité, potřebují dostatek vody. A jelikož se brambory pěstují na větších plochách, jejich zálivka není snadná, protože vše záleží na počasí. Pěstování brambor zvládne i začínající zahrádkář. Doba výsadby brambor je závislá na počasí a odrůdě. Výsadba brambor se pohybuje od konce března až do poloviny května. Půda by měla mít teplotu alespoň 6 až 8 stupňů Celsia, zároveň nesmí být příliš vlhká. 

Jak vybrat sadbové brambory

Nesmíte nikdy vysazovat běžné konzumní brambory. Ty jsou totiž ošetřované retardačními přípravky, které brání klíčení brambor. Tyto přípravky prodlužují skladovatelnost a konzumovatelnost hlíz. Nabídka na našem trhu je opravdu široká. Obvykle si můžete vybrat až ze 160 druhů brambor. Do půdy patří sadbové brambory s narašenými klíčky, které jsou dlouhé 1 až 2 cm. Delší klíčky by se při výsadbě ulámaly. Sadba nesmí mít bělavý povlak, chodbičky a jiné viditelné poškození. 

Výživa brambor

Brambory jsou na živiny náročné, vyžadují organická, minerální hnojiva. Z minerálních hnojiv je důležitý síran draselný. Z organických hnojiv se osvědčuje rozležený hnůj, kvalitní kompost. Ideální je hnojení na podzim, ale můžete to zachránit ještě na jaře, před přípravou půdy na výsadbu. Ideální je v tuto dobu poházet hnojivo a do půdy ručně zapravit. Za měsíc již můžete vysazovat. Bramborám nevadí přítomnost hnoje v půdě. Dále čtěte: Jak správně skladovat brambory, aby byly pěkné a chutné co nejdéle.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47