Zatočte s plevelem! Můžete použít chemii, ale dokážete to i bez ní!

 Zahrada 
07. června 2017 12:02 / Marie Popelková
  9
📷
3 fotografie v galerii
Nedejte plevelu prostor a bojujte s ním od samého začátku! internet
Plevel na zahradě nedělá radost nikomu! Když se objeví, přivolává jen znechucení, starost a práci navíc! Zbavit se ho můžete pomocí běžných chemických prostředků, ale nejspíš to bude mít nepříznivý vliv na půdu i úrodu. Poradit si můžete ale i bez ní přírodními zbraněmi!

Plevel půdu vysušuje, protože spotřebovává dvakrát více vody než pěstované rostliny. Taky zastiňuje okolní výsadbu a uvolňuje do půdy až třikrát více oxidu uhličitého, který pomáhá uvolňování živin z půdy. Proto se plevelu daří v chudých půdách. Plevel ale také přenáší choroby a musí se kvůli němu pracovat více.

Včasným kosením, vytrháváním a kultivací můžete zabránit rostoucímu plevelu, aby jeho semena dozrála. Nepoužívejte ani plevel s dozrávajícími a zralými semeny na mulčování půdy a kompostování. Je potřeba ho spálit a až jeho popel kompostovat. Nepoužívejte na mulčování ani vytrhaný nebo pokosený plevel, jehož zelené části jsou schopné zakořenit. Nedávejte do nedostatečně teplého kompostu živé kořeny plevelů, které se rozmnožují. Na hnojení nepoužívejte ani neznámý kompost nebo hnůj.

Můžete také zabránit prorůstání kořenů plevele z vedlejšího pozemku, když podbetonujete plot nebo zapustíte silnější fólie do půdy. Nepřehnojujte půdu dusíkem, který podporuje růst plevele. Používejte čistá osiva bez plevelných semen.

Plevel bez chemie odstraníte například pomocí motyky, rýče nebo ručního i motorového kultivátoru. Půdu navíc ochránite před nadbytečným vysušováním. Za dobu, co plevel rostl, se na pozemku nasbírala hromada semen. Ta by se také měla odstranit. Vyklíčení zásobních semen urychlíte vytvořením lepších podmínek. Vhodnou závlahou se odplaví brzdící látky, přikrytím průsvitnou fólií pak zvýšíte teplotu a vyprovokujete jejich rychlejší klíčení. Po odstranění fólie plevel hned pokoste nebo zlikvidujte motykou, potom mělce zkultivujte, aby se zásobní semena dostala do malé hloubky na klíčení. Celý proces se závlahou a průsvitnou fólií opakujte.

Se semeny jste odstranili část kořenů, šlahounů a hlíz. K odstranění většiny těchto částí můžete opět použít trik se závlahou a fólií, a jakmile plevel vyroste, seškrábněte ho a půdu středně hluboko kultivujte. Proces pak jednou nebo dvakrát opakujte. Další způsob spočívá v pokrytí půdy materiálem, který nepropouští světlo.

Potom použijte zelené hnojení, které potlačí růst zbylých plevelů a po zaorání pomůže zlepšit strukturu půdy. Obohatí ji o humusotvorné složky a dusík. Před jejich vysetím je nutné půdu kultivovat a pohnojit kompostem obohaceným hlavně o draslík, fosfor a stopové prvky. Před vysázenímch rostlin by půda měla být vyčištěná od semen plevelů a zakořeňujících se částí trvalých plevelů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47