Opomíjený okrasný keř, který si zaslouží pozornost. Tavolník krásně kvete a odolává psí moči

 Zahrada 
30. května 2021 09:54 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Tavolník má několik desítek kultivarů  Depositphotos
Pokud si zahrádkáři chtějí zasadit na zahradu nějaký okrasný keř, většinou si vyberou azalku, rododendron, šeřík nebo hortenzii, ale na tavolník si mnohdy nevzpomenou, což je škoda. Existuje totiž několik kultivarů a hybridů s různými barevnými odstíny a tvary květů. Péče o tavolník není náročná. Jak ho pěstovat?

Tavolník je nejen krásný, ale i prospěšný. Nakrmí totiž mnoho opylovačů. Může k vám přilákat i barevné motýly. Starat se o okrasný keř zvládne i člověk, který nemá se zahradničením velké zkušenosti. Pěstování tavolníku se liší v závislosti na jeho druhu, ale můžete se inspirovat i obecnými radami, kterými mu neuškodíte.

Stanoviště

Všechny druhy tavolníku potřebují stanoviště s dobře odvodněnou půdou a nízkým pH. Předtím, než rostlinu zasadíte, pH pro jistotu změřte. Okrasným keřům se dobře daří na místě, kde na ně dopadají několik hodin denně sluneční paprsky, aby se jim dostatečně vybarvily květy. Tavolník můžete sázet na jaře a následně na podzim těsně před prvními mrazy.

Zálivka

Po výsadbě tavolníku, která probíhá podobně jako u ostatních okrasných keřů, jej musíte pravidelně a větším množství zalévat, dokud se neusadí. Po tomto okamžiku zalévejte tavolník jen ve chvílích, kdy je půda suchá, což znamená, že o něj nemusíte pečovat denně. Vydatnější zálivka se preferuje pouze v období sucha, protože kořeny tavolníku jsou náchylné k uhnívání. Přemokřením mu můžete způsobit vážné potíže. Nebude již schopný krásně kvést a v krajním případě uhyne.

Hnojivo

Většina rostlin potřebuje hnojivo, aby zdravě rostla a bohatě kvetla, takže by vás nejspíš nenapadlo, že právě tavolník jej téměř nepotřebuje. Okrasný keř můžete hnojit jednou za rok na jaře. Použijte k tomu hnojivo s postupným uvolňováním živin. V případě, že na hnojení zapomenete, keř by to nemělo nijak výrazně poznamenat.

Odolnost

Tavolník je velmi odolný keř, přežije i mrazivé počasí. Snáší statečně teploty průměrně do minus deseti stupňů Celsia. V tomto případě se však jeho odolnost může lišit v závislosti na odrůdě, kterou si pořídíte. Pejskaře nejspíše potěší, že bohatý růst tavolníku s velkou pravděpodobností nezastaví ani psí moč, která jinak poškozuje rostliny i dřeviny. Přečtěte si také, jak pěstovat krásné oleandry.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?