Z hnojiva z cibulových slupek budou vaše květiny i zelenina šílet. Navíc zlepší i chuť zeleniny

 Zahrada 
27. května 2021 08:06 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Cibule i její slupka obsahují celou řadu důležitých minerálů i vitaminů Pixabay
Pokud používáte při vaření cibuli, její slupky obvykle vyhazujete do koše. Přitom je to škoda. Můžete si z nich udělat skvělé hnojivo, které navíc zlepší chuť zeleniny.

Na snídani, k obědu, večeři i na svačinku. Součástí každého jídla bývá nějaký druh zeleniny nebo ovoce, které je potřeba loupat. A slupky z něj obvykle končí v koši nebo bio odpadu. Málokdo si už uvědomuje, že vyhazuje důležitou surovinu, která může pomoci s pěstováním rostlin. A týká se to i něčeho tak obyčejného, jako jsou cibulové slupky. Dodají rostlinám spoustu prospěšných živin, které potřebují rostliny ke svému zdravému růstu a ochrání je před mnohým chorobami a škůdci. 

Poklad ukrytý ve slupce

Mnoho cenných látek v sobě ukrývá nejenom plod, ale především jeho slupka. A o té cibulové to platí obzvláště. Jsou doslova nadupané rutinem a kvercetinem, dále obsahují karotenoidy, vitaminy E a C, z minerálních látek například hořčík, draslík a železo. Tedy vše, co potřebují ke svému zdárnému růstu také rostliny.

Zvyšují odolnost

O cibuli je známo, že má antibakteriální a protiplísňové účinky. A to platí i v případě slupek. Díky nim jsou kořeny rostliny dezinfikované a tím pádem rostlina získá odolnost vůči chorobám i různým druhům plísní. Hnojivo ze slupek také výrazně prospívá půdě, v níž je rostlina zasazená, a navíc zlepšuje celkovou chuť plodové zeleniny. Ve formě postřiku získáte skvělý prostředek na hubení mšic a svilušek. Takže určitě to stojí za to vyzkoušet.

Jak slupky použít

Nejjednodušším způsobem použití slupek je zahrabat je do záhonu nebo truhlíku na balkoně či v případě pokojových rostlin do květináče. Stejně tak můžete slupky podrtit a přidat ke všem kvetoucím rostlinám. Například muškáty a petúnie z něj budou nadšené. Nejlepší ze všeho je ze slupek udělat výluh.

Suroviny

  • 1 hrnek suchých cibulových slupek
  • 2,5 l vody

Postup

Slupky nasypejte do vody a nechejte přivést k varu. Nechejte na mírném plameni asi dvě minuty vařit, poté stáhněte z varné desky a nechejte louhovat do druhého dne. Vše sceďte přes sítko a nařeďte v poměru jedna ku pěti s vodou. Hnojivo je ideální také pro plodovou zeleninu, jako jsou okurky, rajčata, papriky, lilky, patizony, brambory, cukety, ale i jahody. Jejich úrodu můžete zvýšit i pomocí kvasnicového hnojiva, o němž jsme psali zde

Postřik na škůdce

Jak už bylo výše zmíněno, z cibulových slupek můžete udělat skvělý postřik proti mšicím a sviluškám. Navíc je zcela ekologický.

Suroviny

  • 4 lžíce cibulových slupek
  • 500 ml horké vody

Postup

Slupky zalijte 0,5 l horké vody, zakryjte a nechejte až čtyři dny louhovat. Poté sceďte a nařeďte s vodou v poměru jedna ku deseti. Roztok nalijte do postřikovače a každé tři dny aplikujte na postiženou rostlinu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47