Jak rekultivovat zahradu po přívalových deštích a záplavách

 Zahrada 
25. července 2021 17:54 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Velká voda je pro zahradu často pohromou Depositphotos
Tornáda, silné bouřky, přívalové deště, záplavy. Příroda se letos utrhla ze řetězu a dělá problémy prakticky po celém světě. Své o tom ví v mnoha státech Evropy včetně Česka. Možná i vaši zahradu zaplavila voda.

Letošní letní počasí připomíná spíše to aprílové. Úmorná vedra střídají bouřky a přívalové deště. Když se vám přeženou přes zahradu, zbude po nich spoušť, ale úroda nemusí být ztracená. Chce to klid a vědět, co si po opadnutí vody počnout.

Vydatné deště

Když vaši zahradu postihne přívalový déšť, není to taková tragédie jako v případě záplavy. Rozdíl je v kvalitě vody, která zasáhla vaši zahradu. Jedná se o vodu dešťovou, která není smíchána s nánosy bahna. V tomto případě po opadnutí vody ze záhonů odstraňte polámané rostliny a dejte je na kompost, který jste před tím řádně proházeli. Pak nechejte půdu trochu proschnout a záhony okopejte. Tím se dostane ke kořenům potřebný vzduch, který pomůže rostlinám rychleji se vzpamatovat. Zároveň můžete půdu přihnojit, protože velká voda spláchla část živin.

Rekultivace po povodních

Pokud vaši zahradu zasáhne povodeň, je situace komplikovanější a následky podstatně horší. Povodňová vlna a nánosy bývají totiž často kontaminované. Bohužel to nelze nijak prokázat, ale ani vyvrátit, proto je nutné veškerou úrodu zlikvidovat. V tomto případě do kontejneru, nikoliv na kompost! Po opadnutí vody odstraňte naplaveniny, postižené rostliny a vše, co na zahradu nepatří. Poté nechejte zahradu proschnout a dobře ji prokypřete. Patrně se vám časem na zahradě objeví více plevelu. Takovou sezonu už můžete, co se týká nové výsadby, klidně odpískat a počkat do příštího jara.

Obnova trávníku

Na zanesený trávník nebývá hezký pohled, ale dá se zachránit. Jakmile začne půda schnout, můžete začít s vyhrabáváním bahna. Poté je vhodné provést vertikutaci neboli provzdušnění, což pomůže trávě dostat se rychleji opět do kondice. Možná bude nutné některé odplavené části trávníku znovu osadit. S tím nemusíte otálet. Dost často však trávník sám znovu obrazí. S prvním sekáním trávníku počkejte alespoň pár týdnů, dokud nebude pohledově opět fit.

Pokud dojde k velkému poškození trávníku, bude možná vhodné popřemýšlet o založení zcela nového. Častěji se trávník zakládá na jaře, ale je vyzkoušené, že se dobře uchytí i ten vysetý v září. Pokud se budete držet několika základních rad, výsledek bude dokonalý. Jak na to, píšeme zde.

Zdroj: countryliving.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47