Pěstovat fíky můžete i na své zahradě. Zvládnou přežít i zimu

 Zahrada 
11. července 2021 15:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Fíky jsou oblíbené ovoce, které se dá upravit na mnoho způsobů Pixabay
Jestli milujete chuť čerstvých fíků, není nic jednoduššího, než si je sami vypěstovat. Třeba na balkoně.

Fíkovník neboli smokvoň roste jako keř nebo menší strom v celém Středomoří, ale původně pochází z jižního Španělska a Balkánského poloostrova, ale také z jihovýchodní Asie. Tato subtropická rostlina má i odolné kultivary, které lze pěstovat v našich podmínkách. Zvládnou tedy i zimu. A plodit budou též, stačí se o ně trochu postarat.

Mrazuvzdorné odrůdy

Abyste se dočkali plodů, orientujte se na odrůdy z adriatické skupiny fíkovníků, které vytvářejí plody i bez opylování. K nim patří například Bornholm nebo English Brown Turkey, Hardy Chicago, Peretta.

V květináči nebo půdě 

Fíkovník lze většinou pořídit jako kontejnerovou sazenici. Před samotnou výsadbou je proto nutné rozplést kořínky, které se v menším prodejním kontejneru rády vzájemně propletou. Pokud byste tak neučinili, měla by rostlina problém s růstem. Poté jej přesaďte buď volně do půdy na slunné stanoviště, které je však chráněné před severním větrem, nebo do velkého květináče. Jednou za dva roky je potřeba jej přesadit do většího květináče. Přitom můžete zkrátit i kořeny. Fíkovník potřebuje dobře propustný substrát složený z kompostu, listovky a písku.

Zimní péče

Fíkovník pěstovaný v nádobě přeneste na zimu do chladné a klidně tmavé místnosti, kde se teplota drží okolo 10 °C, a zalévejte pouze střídmě. Nelekejte se, pokud mu opadají listy. Na jaře opět krásně obroste. Rostliny pěstované venku je potřeba na zimu ochránit před silnými mrazy tak, že jim přihrňte na kořeny vyšší vrstvu kompostu a kmínek obalte netkanou bílou textilií.

Zálivka a hnojení

Fíkovníkům dopřávejte hodně vody i výživy. Substrát by nikdy neměl vyschnout. Vodu dodávejte rostlině odstátou, nikdy ne studenou, jinak by dostala šok a shodila by listy i plody. Zhruba jednou do týdne rostlinu přihnojte hnojivem pro drobné ovoce. Na jaře odstraňte staré a odplozené dřevo a slabé neplodící výhony.

Dvojí sklizeň 

Fíkovník plodí i více než jednou v roce. Na jarní fíky zakládá již na podzim, na letní fíky až během jara. Ale pokud pěstujete fíkovník venku raději podzimní násadu oberte. Plody totiž před zimou rostlinu vyčerpávají a mohou být zdrojem chorob a hub. Fíky můžete sklízet postupně během toho, jak dozrávají. Lze je sušit v sušičce, zavařit, dělat z nich marmeládu, pečený čaj. Jak na jeho výrobu jsme psali zde. Fíky lze rovněž zamrazit.

Zdroj info: www.gardenersworld.com, www.almanac.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod