Neničte si doma cibuli a česnek jen tím, že je špatně skladujete

 Zahrada 
17. července 2021 10:31 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Česnek a cibule posilují naši imunitu Pixabay
Často se stává, že česnek a cibuli, které pěstujete na vaší zahrádce, napadne nějaká choroba či škůdce, například hniloba cibulí, háďátka nebo molík česnekový. Poznáte to podle toho, že rostlina uvadá a usychá.

Některým škůdcům se můžete bránit už při výsadbě česneku a cibule. Je nutné souběžně s nimi vysadit rostliny, které škůdce odhánějí. Jedná se o květiny, které produkují přírodní repelent. K těmto rostlinám patří měsíček zahradní, afrikán a třapatka nachová.

Háďátka

Jedním z důvodů, proč vaše cibulová zelenina neprospívá, může být napadení háďátky. Háďátka se dělí na kořenová, stonková a listová. U česneku háďátko poškozuje podpučí, takže dochází k odumírání kořenů. Napadené rostliny zastavují růst, kroutí se listy a jejich zbarvení bývá světle zelené až žlutavé. Česnek brzy odumírá a při pohledu na podzemní cibuli tvořenou stroužky vidíte žlutavé zabarvení. 

Jak předejít háďátkům

Prevence spočítá v důkladném namoření sadby. Máčíme naloupané stroužky česneku v roztoku proti houbovým chorobám. Toto ošetření musíte udělat před výsadbou. Jakmile je rostlina háďátkem napadená, už ji nezachráníte. Napadený česnek okamžitě odstraňte a zlikvidujte spálením. Tam, kde se háďátka vyskytla, nesmíte pěstovat česnek ani další cibulové zeleniny nejméně šest let.

Molík česnekový

Molík česnekový napadá vedle česneku také cibuli a pór. V dospělosti je drobný motýlek velký asi jen 15 mm. Samice kladou vajíčka v květnu, ze kterých se líhnou housenky, které na rostlinách vyžírají chodbičky a způsobují poškození. Napadené listy postupně odumírají nebo zasychají. Molík česnekový se kuklí na vnější straně listů.

Prevence proti molíku česnekovému

Česnek raději vysaďte na podzim. Základem ochrany je střídání plodin a využití netkané textilie, která zabrání náletu samiček v počátku vegetace. Pokud se na zahradě objeví musíte v další sezoně provádět postřik v době letů dospělců. Přímá chemická ochrana je velmi náročná. Molíka lze ekologicky zničit nasazením parazitických vosiček, odehnat od česneku tím, že ho postříkáte výluhem rebarbory. K účinné ochraně patří kontrola porostu a včasné odstraňování napadených rostlin.

Sklerociniová hniloba cibule

Sklerociniová hniloba napadá cibuli již při pěstování v půdě, protože původce choroby se nachází právě v ní. Problém však nastává při skladování cibulí, kdy může docházet k dalšímu šíření na zdravé cibule. Vhodné je namořit hlízy a cibule fungicidními přípravky formou jejich namáčení asi půl hodiny. Základním principem je střídání ploch, dále kontrola vybíraných cibulí a pravidelná obměna pěstebního sadbového materiálu. Dále čtěte: Neviditelní zabijáci dokáží zlikvidovat celou rostlinu. Zlikvidujte mšice a svilušky pomocí bylin.

Zdroj info: www.zahradaapriroda.cz, www.rasacreekfarm.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve