I druhá úroda může být sladká. Co ještě zasadit pro podzimní sklizeň

 Zahrada 
09. července 2021 10:20 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pestrobarevné ředkvičky potěší dospělé i dětičky Depositphotos
V červenci se naplno rozběhla sklízecí sezona, ovšem dá se ještě i sadit. Některé sklizené plodiny můžete nahradit jinými, které ještě letos vyrostou. Budete si tak moci dopřát čerstvou zeleninu či bylinky, které můžete ihned zkonzumovat, nebo si je uchovat na zimu.

Pojďte si s námi proletět možnosti druhé výsadby. Neotálejte příliš, bohužel totiž nelze odhadnout, zda bude stále tak hezké počasí, aby všechno stihlo dozrát.

Ředkvičky všech barev

Ideální zeleninou pro druhou výsadbu jsou ředkvičky. V obchodech či na internetu lze sehnat také směs semínek, ze které vyrostou ředkvičky mnoha barev, například fialové, oranžové či bílé. Ředkvičky milují vodu, proto nezapomínejte na bohatou zálivku. Zasít také můžete vodnici, která možná nedoroste takové velikosti jako v první vlně, ale na běžnou konzumaci či další zpracování to jistě bude stačit.

Saláty a mrazuvzdorný polníček

Máte-li rádi saláty, máte ideální příležitost zadělat na druhou sklizeň. Zasadit můžete prakticky jakékoliv druhy listového salátu, které rostou velmi rychle. Opět se asi nedočkáte velkých hlávek, ale chuť a nálož vitaminů zůstane stejná. Navíc se vám bude v sychravém podzimním čase hodit. Zvláštní kategorií je kozlíček polní neboli salát polníček (Valerianella locusta). Tomu totiž nevadí ani mrazy, proto jej můžete sklízet i přes zimu prakticky až do příštího jara.

V červenci můžete zasít také na vitaminy bohatý špenát, ke kterému se bude skvěle hodit cibulka. I ta vám stihne ještě letos vyrůst, takže budete mít co na krajíc chleba či do salátů. Čtěte také: Volba psa napoví mnohé o vaší povaze. Jorkšíra si vybírají nezkrotní lidé, retrívra zase pohodáři.

Bobovité na talíř i hnojení

Zkušení zahradníci, kteří sklidili ze svých záhonů česnek, využívají tato místa pro druhou výsadbu brambor. Shodují se na tom, že v půdě, v níž předtím zrál právě česnek, se jim velmi daří. Druhou šanci můžete dát také hrachu, fazolkám a dalším z čeledi bobovité. Zvláště v teplém létě, kdy je velká šance, že sychravý podzim není za dveřmi, a plody tak stihnout dozrát. Oba druhy zeleniny se budou skvěle hodit k podzimnímu hodování. A kdyby náhodou přece jen zima nastoupila dříve, můžete plodiny zarýt a dodat tak půdě pro příští sezonu živiny bohaté na dusík.

Zdroj: UF Seeds.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít