Pokud vám napadli třešně a švestky červi, existuje jednoduchý trik, jak se jich zbavit

 Zahrada 
09. srpna 2021 10:04 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Krásně červené třešně bez červů jsou ihned k snědku Pixabay
Sklidit bohatou úrodu ze své zahrady je snem každého zahrádkáře. Na plodech ovocných stromů si však rádi smlsnou červi. Existuje ale několik jednoduchých triků, jak boj s červy můžete vyhrát.

Poradíme vám, jak pomocí soli, vody a octa vypudíte z vašeho ovoce červy, kteří jsou schovaní v třešních a švestkách.

Jak se červi dostávají do třešní a švestek

Velkým nepřítelem švestek je pilatka švestková. Je to bylinná vosa, která klade vajíčka do květů. Z vajíček se vylíhnou larvy, které se živí oplodím a jádrem plodu. Dospělé larvy pak ze spadaného ovoce zalézají do země. Tam přežívají do příštího jara, kdy se z nich vylíhnou dospělí jedinci a napadají novou úrodu. Červivost třešní způsobuje vrtule třešňová, která klade vajíčka pod slupku nedozrálých plodů. Z vajíček se vylíhnou malí bílí červíci, kteří se živí šťávou a dužinou plodů, což vede k měknutí a zahnívání třešní a následnému opadu.

Jak bojovat proti hmyzu

Zachránit celou úrodu se vám pravděpodobně nikdy nepodaří. Nejlepší variantou by bylo, kdyby plody hmyzem vůbec napadané nebyly. Aby byl zásah proti vrtuli a pilatce účinný, je pro vás důležité nepromeškat chvíli, kdy se na stromu objeví. Na stromy třešní pověste žluté lapače. Švestky před pilatkami můžete ochránit bílými lepovými deskami. Dospělý hmyz je barvou desek přitahován, a tak se lapí do pasti. Takovýmto odchytem významně snížíte počet nakladených vajíček a tedy i červivost plodů. 

Pozornost zaslouží také půda pod stromy

Larvy ze spadaných plodů zalézají do půdy, kde přezimují a na jaře napadají novou úrodu. Je velmi důležité jejich množství v půdě výrazně omezit. Spadlé plody nenechávejte na zemi a co nejdříve je posbírejte. Můžete je hodit do popelnice na bioodpad nebo spálit. Nedoporučujeme je vysypat na kompost, protože tam larvy můžou zimu přežít a úrodu příští rok napadnout. Půdu pod stromy třešní a švestek můžete posypat páleným vápnem a na podzim zrýt.

Chemické postřiky

Postřik chemickými látkami se příliš nedoporučuje, ale pokud si s každoroční červivou úrodou třešní a švestek nevíte rady, postřik vám může pomoci. Postřik u švestek proveďte po odpadu květných plátků. U třešní postřik provádějte v době, kdy je vrtulí přilepených na žlutých deskách nejvíce.

Červi v plodech

Pokud vám červi napadli úrodu, nezoufejte. Plody se dají ještě zachránit a nemusíte se jich zbavovat. Poradíme vám jednoduchý a účinný trik, jak červíky vypudit. Do větší nádoby, záleží na množství třešní a švestek, nalijte vodu a můžete přidat sůl. Na litr vody připadá 20 g soli nebo do ní přilijete trochu octa. Sůl a ocet červům vadí a začnou z plodů vylézat ven a spadnou ke dnu. V lázni nechte plody tři hodiny, červy vylijte a třešně nebo švestky propláchněte. Tento proces můžete udělat i se zdravou úrodou, abyste se ujistili, že vás žádní červi při konzumaci nepřekvapí. Dále čtete: Jablka, třešně nebo meruňky si můžete vypěstovat i na balkoně.

Zdroj info: kupi.cz, www.findanyanswer.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum