Roste na každé skalce. Netřesk se už od starověku používá zevně i vnitřně k léčbě různých zdravotních potíží

 Zahrada 
06. srpna 2021 10:32 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jedna z nejoblíbenějších rostlin do skalek a nádob Depositphotos
Netřesk, který je vědecky známý jako Sempervivum tectorum, je léčivá rostlina s původem v Evropě. Je to velmi odolná rostlina, které se daří v neúrodných oblastech a za extrémních podmínek. Málokdo však ví, že své uplatnění najde i v kuchyni a má řadu prokázaných léčivých účinků.

Netřesk může růst ve většině typů půdy, u nás jej nejčastěji nalezneme na skalkách a jako ozdobné rosliny v nádobách na balkonech, terasách a v zahradě.

Historie netřesku

Rod Sempervivium zahrnuje asi 40 druhů rostlin, které jsou běžné po celém světě. Tato vytrvalá stálezelená rostlina dorůstá do výšky 15 až 20 centimetrů a má široké zelené listy. Během letních měsíců rostlina vynáší do výšky červenofialové květy. Římané ji považovali za rostlinu lásky, kterou pěstovali za okny. Věřilo se také, že může chránit domov před zlými duchy, kouzly, ohněm a údery blesku, proto byl často vysazován na střechách.

Léčivé účinky

Od starověku se netřesk používá zevně i vnitřně k léčbě různých zdravotních stavů včetně horeček, vředů, ran a kožních potíží. V podstatě by se dal netřesk nazvat takovou evropskou aloe vera. Silně hydratuje a má dezinfekční účinky. Výborný je jako první pomoc při popáleninách nebo při spálení od slunce. Například obklady z nasekaných listů mírní otoky a zhmožděniny. Může vás zbavit i kuřího oka. Jeho okolí zvlhčete vodou, přiložte rozříznutý list netřesku a převažte. Po několika hodinách se kuří oko pokuste odstranit nebo postup opakujte. Pří zánětu středního ucha stačí nakapat několik kapek přímo do ucha až třikrát denně.

Při vnitřním použití pomáhá netřesk proti zahlenění, infekcím v krku a zánětu průdušek. Čerstvě nasekané listy se zalijí vroucí vodou a nechají 10 minut odstát. Pije se šálek čaje třikrát denně. Pomáhá i studený nálev v podobě limonády. Několik omytých listů nakrájejte na menší kusy a dejte na hodinu do karafy s vodou. Přidat můžete i kolečka salátové okurky a citron. Dochutit můžete medem. Doporučuje se vypít maximálně tři sklenice denně. I když je netřesk pro děti neškodný, neměly by jej užívat vnitřně, stejně jako těhotné a kojící ženy.

Mast z netřesku

Vyrobit si hojivou mast na popáleniny, bodnutí hmyzem, pohmožděniny a otoky můžete velmi jednoduše. Hrst listů netřesku nakrájejte na malé kousky a vařte s kostkou čistého vepřového sádla. Jakmile se tekutina odpaří, máte hotovo. Směs nalijte do uzavíratelného kelímku, nechejte vychladnout a uložte do lednice. Místo sádla se dá použít i bambucké máslo nebo kokosový olej. Netřesk se velmi snadno pěstuje a rychle se rozrůstá. Jak na to zjistíte zde.

Zdroj: worldofsucculents.comhealthyfocus.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008