Sklizeň a skladování cibule je jednoduché, je ale nutné se řídit určitými pravidly

 Zahrada 
03. srpna 2021 10:02 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Domácí cibule je lepší než kupovaná Pixabay
V měsíci srpnu nať cibule žloutne, usychá a lehá k zemi. To je pro vás znamení, že cibule chce ven ze záhonu. Pořádně říznou cibuli můžete vytahovat ze záhonků během celého léta.

Ještě když má zelenou nať, jsou v ní vitaminy a dochutí vám saláty. Při vytahování cibule si počkejte na slunečné počasí, připravte si ošatky a bedýnky.

Kdy je cibule zralá?

Odpověď je jasná, když nať usychá a žloutne. Jak si ale můžete být opravdu jisti, že nežloutne a neusychá kvůli malé zálivce nebo škůdci? Vyzrálou cibuli poznáte tak, že nať je téměř suchá, pouze v krčku je ještě trochu čerstvá. Cibule pěstované ze sazeček se sklízejí podle odrůdy od konce června do září. Cibule nikdy nevytahujte předčasně, protože jen když je necháte vyzrát, sklidíte velké plody, které jsou dobře připravené na přezimování. Brzy vytažená cibule nevydrží v dobré kondici tak dlouho. Když je naopak v zemi necháte déle, než je nutné, můžete o část sklizně přijít, především kvůli deštivému počasí, zelenina v půdě může uhnívat a chytit různé choroby.

Nať neodlamujte, neořezávejte

Pokud půda nebude příliš vlhká a počasí bude přát, cibuli vytáhněte a očistěte od zbytků zeminy. Cibule nemá žádné dlouhé kořeny, proto to půjde snadno. Nať po sklizni neodlamujte, neořezávejte a neodkrucujte. Není nutné svazovat cibuli do copů. Sklizenou zeleninu i s natí rozložte v bedýnkách nebo ošatkách a přeneste na suché místo. Můžete ji nechat vysychat i na slunci. Asi po čtyřech týdnech bude připravená na skladování. 

Skladování cibule

Až vám cibule proschne, zbavte ji suché natě a vyskládejte ji do bedýnek nebo ošatek i v několika vrstvách. Pamatujte na to, že byste měli během podzimu a zimy cibuli prohlížet a odstraňovat nahnilé kousky. Cibuli je vhodné skladovat na suchém, chladném a dobře větraném místě. Pokud máte starší dům s půdou, můžete cibuli zavěsit na trámy v sítích. V zimě se přesvědčte, že nemůže na místě, kde ji skladujete, promrznout.

Význam cibule v lidovém léčitelství

Cibule je stejně jako česnek v lidovém léčitelství považovaná za přírodní antibiotikum. V zimním období si z ní můžete vypěstovat zelené výhonky s vitaminem C a provitaminem A, který posiluje imunitu. Je to velmi snadné, zdravou cibuli vložte spodní částí do vody, za několik dní pustí kořínky a za dalších několik dní pustí zelené výhonky, ty sklízejte do salátů nebo těstovin. Dále čtěte: Hodný a zlý bambus. S tím druhým můžete v zahradě zažít peklo.

Zdroj: gardeners.com, harvesttotable.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod