S přesazováním pokojovek nemusíte čekat až do jara. Začít se dá i teď v lednu

 Zahrada 
10. ledna 2022 13:33 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Fíkusy je dobré přesadit už v lednu Unsplash
Většina lidí se domnívá, že pokojové rostliny je nutné přesadit až v březnu či dubnu, tedy na jaře. Jenže tak úplně pravda to není. Existuje několik rostlin, a to v českých domácnostech i hojně rozšířených, které je naopak lepší přesadit už teď v zimě.

Hodně lidí má zafixované, že v lednu rozhodně není správný čas na přesazování pokojových květin. Jenže tak úplně pravda to není. Hodně totiž záleží na tom, jaké rostliny doma pěstujete. Pokud máte fíkusy či ibišky, měli byste zpozornět, protože právě tyto krásky je vhodné přesadit už teď v lednu.

„V lednu začínáme s přesazováním a řezem pokojových rostlin. První na řadu by měly přijít fíkusy a ibišky. U bromeliovitých rostlin pak nesmíme zapomenout, že růžice, ze které jsme vyřízli suchá květenství, už nikdy nevykvete. Překáží v růstu těm novým, odspodu rostliny narůstajícím. Proto ji opatrně vyřízneme,“ řekl pro Český rozhlas Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

Právě ibišky totiž podle Dvořáka kvetou velmi časně, a to na nových přírůstcích. Takže pokud byste ibišek začali řezat až v březnu, bude daleko hůře přirůstat, nebude tak pěkně košatý a květů bude mít jen poskrovnu. Podobně to platí i pro fíkusy nebo oleandry.

Zbavte se škůdců snadno a rychle

Teprve až při přesazování můžete zjistit, že jsou v kořenech různí škůdci, Poznáte to poměrně snadno, naříklad si všimnete jakýchsi vatiček, mnohonožek či jiného hmyzu, který skáče či se jinak pohybuje. Protože jde obvykle o neplavce, stačí rostlinu na chvíli ponořit do vody. Škůdci jednoduše vyplavou a uhynou. Nebo lze použít speciální tyčinky, které slouží jako hnojivo a zároveň ineskticid. K dostání je tato vychytávka i v podobě granulí. Hnojivo s insekticidem pomůže i v boji s puklicemi, molicemi nebo sviluškami.

Bez hnojiva to nepůjde

Je jasné, že v domácím prostředí mají rostliny jen omezený prostor, a tak je nutné doplňovat pokojovkám živiny. Jenom z hlíny je totiž poměrně rychle vyčerpají. Sáhnout můžete třeba po vícesložkovém hnojivu, ve kterém je zastoupen dusík, fosfor a draslík. A je jedno, zda dáte přednost hnojivu tekutému, gelovému, ve formě tyčinek nebo granulí.

Domácí zdroje

Pokud nemáte rádi chemii, můžete pokojovkám přilepšit i jinak. Použít lze třeba kávovou sedlinu, zelený čaj, vaječné skořápky, epsomskou sůl nebo dva dny louhované banánové slupky.

Zdroj: Český rozhlas, salisburygreenhouse.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod