Zelená rajčata. Kdy je sklízet, jak je nechat dozrát a proč jim dopřát banán

 Zahrada 
05. října 2021 08:38 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud jsou plody dostatečně velké, k dozrání potřebují zhruba deset dnů Pixabay
Sklizeň rajčat začala letos o něco později. Spousta plodů tak s příchodem podzimu nestíhá dozrávat. Co s nimi?

První mrazíky se obvykle objevují už na přelomu září a října, dny se krátí a ubývá slunečního záření. Ani jedno z toho neprospívá rajčatům, které ještě stále mají tendci plodit a vytvářet plody. Poradíme vám nejenom to, jak urychlit jejich zrání, ale i co dělat se zelenými plody. 

Nadbytečné pryč

Aby se mohla rostlina soustředit jenom na své plody, je potřeba odstřihnout vrcholky rostlin i s výhonky a nebojte se vzít i pár listů. Stejně tak je potřeba odstranit všechny malá zelená rajčata, která by už stejně nestihla dozrát. Rostlina by se jenom zbytečně vyčerpávala a veškerou svou sílu by investovala do květů či malých plodů. 

Do tepla

Pěstujete-li rajčata na balkonu či v truhlících, snažte se je přesunout do skleníku, nebo do zimní zahrady. Budou tak uchráněny před případnými prvními mrazíky, nadbytečnou vlhkostí, která by mohla vést ke vzniku plísní. Během teplejších dní je můžete opět dát ven na sluníčko, aby plody stihly pochytat pár slunečních paprsků.

Kdy sklidit

Jakmile se teploty během dne už několik dnů po sobě nepřehnoupnou přes 10 stupňů Celsia, je načase rajčata opravdu sklidit. Klidně i ta zelená. Z nich si můžete vyrobit skvělé čatní. Jak na to jsme psali zde. Plody, které už naopak začínají dozrávat (u špičky mění barvu), vám při správné péči ještě dozrají.

Banán nebo jablko 

Rostlinu jednoduše vytrhněte i s kořeny celou včetně plodů, zavěste ji do teplé místnosti vzhůru nohama. Plody budou postupně dozrávat. Plody, které máte utržené, uložte do bedýnek vystlaných novinami a dejte je někam, kde není moc chladno. Chcete-li celý proces ještě uspíšt, dopřejte rajčatům společnost jablek nebo banánu. Oba druhy ovoce obsahují malé množství etylenu, který podporuje vyzrávání. Během dozrávání rajčata pravidelně kontrolujte a pokud některé z nich začne uhnívat, ihned ho vyhoďte.

Zdroj: farmanddairy.com, wikihow.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47