Jahodník potřebuje péči i po sklizni. Na co nezapomenout, abyste se z plodů těšili i příští rok

 Zahrada 
05. července 2020 16:34 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Při správné péči se můžete těšit i příští rok na bohatou úrodu Depositphotos
Sklizní jahod péče o rostliny rozhodně nekončí. Abyste se ze sladkých plodů mohli těšit i příští rok, je potřeba se o jahodník ještě postarat.

Jahody miluje snad každý. Jejich konzumací dostanete navíc do těla celou řadu prospěšných látek. Plody obsahují laktoflavin, niacin, karoten, vitamin K, vitamin B a spoustu vitaminu C. Dále jahody obsahují přírodní kyselinu fosforečnou, vápník, draslík, jód, sodík a železo. Jsou tedy obrovskou zásobárnou důležitých látek a živin. Proto je potřeba se o ně dobře starat. A to i v době, kdy už odrodily. Na co byste neměli zapomenout?

Doba sběru 

Během června a července jahodníky nejvíce plodí, takže v tuto dobu se zřejmě nejvíce zaměřujete na sklizeň než na péči o rostliny. Není tak nic neobvyklého, když vám mezi rostlinami začne bujet více plevelu. Takže po sklizni začněte tím, že ze záhonu odstraníte těžko rozložitelný podkladový materiál, například různé límce, podložky či dřevitou vatu, které zabraňovaly zrajícím plodům ležet na zemině. Pak záhon zbavte plevele a prokypřete zeminu. Uvidíte, jak tím rostliny pookřejí, jelikož se konečně nebudou muset přetahovat s plevelem o svůj prostor. Rostliny pak zalejte a přihnojte. Tím jim doplníte živiny, které vynakládaly do svých plodů.

Šlahouny pryč 

Z porostu je nutné odstranit šlahouny, aby nedocházelo ke zbytečnému zahušťování. Navíc, pokud jahody pěstujete na černé fólii, nemají šlahouny beztak kde zakořenit.  Šlahouny odstraňujte nůžkami, nikoliv rukou. Kromě poranění kořenového krčku totiž může dojít velmi snadno k odtržení celé části matečné rostliny.

Připrava na zimu

Někdy se stává, že listy napadne skvrnitost, která je nejčastěji bílá nebo fialová. V takovém případě se vyplatí napadené listy sežnout srpem nebo kosou u celého trsu. Poté proveďte postřik. Zbylé porosty následně pravidelně zalévejte a hnojte, aby vám do zimy vytvořily nejvíce nových listů schopných přezimovat. Listy totiž rostlině poskytnou tu nejpřirozenější ochranu před mrazem, především jejich srdéček před vymrznutím. Staré listy nevhazujte do kompostu, ale spalte je. Co dalšího byste určitě do kompostu neměli vyhazovat, jsme psali zde. Ještě před příchodem zimy pak mezi rostliny rozložte kompost, který jahodníku vytvoří přirozenou ochranu před sněhem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum