Lišejník na ovocných stromech škodí. Odstraníte jej snadno pilkou, drátěnkou či popelem

 Zahrada 
17. února 2022 07:13 / Šárka Sokolská
  4
📷
4 fotografie v galerii
Lišejník v sobě ukrývá celou řadu škůdců Depositphotos
Lišejníky na stromech nemají co dělat. Pokud je máte i na vašich dřevinách, je potřeba se jich zbavit. Jak stromům škodí a jakým způsobem je odstranit?

Možná, že někomu se zdá pohled na stříbrné či zelené lišejníky romantický, stromy z něj už takovou radost nemají. Proto byste neměli nechat obrůstat kůru stromů dalšími plochami, a včas zakročit. 

Co je lišejník

Lišejníků je zatím známo asi 20 000 druhů, ale rok od roku se objevují nové druhy. Daří se jim v teple a vydrží i zimu. Jedná se o nejstarší symbiotické soužití houby a řasy. Na ovocných stromech se nejčastěji vyskytuje větvičník slívový a purpurový.

Jak škodí

Lišejníky stromům mohou škodit. Ke svému růstu totiž potřebují odněkud čerpat sílu a živiny pro svůj další růst. A obojí získávají právě z napadeného stromu. Pokud se výrazně rozrostou, mohou poničit velkou část úrody. Nejdříve totiž vegetují jenom na kůře, ale tu později narušují stále více do hloubky, až zasáhnout pletiva rostlin. Do nich pak mohou snadno pronikat různé zárodky chorob a bakterií, které mohou strom postupně i zničit. Navíc mechy a lišejníky poskytují také úkryty pro různé škůdce. Proto je vhodné lišejníky ze stromu včas odstranit. 

Pilkou nebo drátěnkou

K odstranění lišejníku nepotřebujete žádné speciální nástroje. Bohatě vám bude stačit stará pilka na železo nebo třeba železná drátěnka. Tou lišejník z kůry seškrábejte, ale citlivě, abyste stromu ještě více neublížili. Nezapomeňte si pod strom rozprostřít plachu, aby vám odpadávající lišejník skončil v ní a ne v půdě. Může obsahovat nejrůznější vývojová stadia škůdců, která by se skrze půdu mohla dostat zpět do stromu.

Popelem

Jestli vám předchozí opatření přijde přeci jen poněkud drsné, můžete na to jít ještě jinou metodou. Pomocí speciálního nátěru, který si vytvoříte smícháním popela ze dřeva a vápna. Do kbelíku dejte  jeden díl hašeného vápna, jeden díl popela ze dřeva a osm dílů vody. Směs nechejte týden odpočinout, ale jednou denně jí promíchejte. Následně jí potírejte napadené části stromu. Lišejníky  zčervenají a odpadnou. Zbylé vápno můžete na zahradě použít i k jiným účelům, které se dočtete zde.

Zdroj: blog.davey.com, gardeningknowhow.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít