Skořápky od vajec nevyhazujte, na zahradě vám ještě hodně pomohou

 Zahrada 
11. ledna 2021 20:18 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Skořápky od vajec najdou využití na vaší zahradě Pixabay
Pokud vám někdy zůstanou v kuchyni skořápky od vajíček, dost možná je rovnou vyhodíte do koše. Přitom ale mají na vaší zahradě ještě nejedno využití.

I když možná vaječné skořápky považujete za obyčejný odpad, na vaší zahradě mají ještě mnoho využití. Poradíme vám proto pár tipů, které můžete vyzkoušet. Poté si jistě vždy dobře rozmyslíte, zda skořápky z vajíček jen tak vyhodíte do odpadkového koše.

Skořápkami můžete přihnojovat

První možností je využít skořápky od vajíček jako hnojivo. Jelikož jsou skořápky velmi bohaté na vápník, udělají radost především těm rostlinám, které vyžadují zásaditou či neutrální půdu. Stačí, když skořápky rozdrtíte na co nejmenší kousky a nasypete je do důlků v zemině, a pak už skořápky mohou začít odvádět svou práci.

Předejděte hnilobě rajčat

Obdobným způsobem můžete zabránit také tomu, aby vaše rajčata napadla hniloba, která je přímo způsobena nedostatkem vápníku v půdě. Takže pokud ještě před vysazením nových rajčátek dáte do připravené jamky hrst drcených skořápek, zajistíte jim dostatek vápníku a bude se jim skvěle dařit.

Zatočí se slimáky

Nadrcené skořápky využijete na zahradě i jinak. Mohou vám pomoci například v boji s dotěrnými slimáky. Stačí, když rozdrcenými skořápkami obsypete záhony, které chcete před těmito otravnými plži ochránit, a máte vyhráno. Ostré hrany skořápek totiž slimáci jen tak nepřekonají, takže pokud si uděláte pořádnou zásobu skořápek, budou vaše rostliny v bezpečí.

Skořápky pomohou i vašemu trávníku

Pokud se vašemu trávníku zrovna dvakrát nedaří, nebo se v něm snad dokonce začal tvořit mech, opět vám pomohou obyčejné vaječné skořápky. Příprava hnojiva na trávník ze skořápek je však už přeci jenom o něco náročnější.

Skořápky je potřeba nejprve důkladně vysušit. Postačí, když je necháte pár minut v troubě předehřáté na dvě stě stupňů Celsia. Tím skořápky jednak zbavíte všemožných zárodků, které se na nich mohou nacházet, ale také velmi zkřehnou, což vám umožní je snadno rozemlít na jemný prášek, který budete k ošetření trávníku potřebovat. Skořápky pak můžete rozemlít v mixeru či v mlýnku na kávu. Vzniklý prášek už jen nasypete na trávník v místech, kde je to potřeba.

Obohaťte svůj kompost

Pokud se snažíte produkovat co nejméně odpadu, dost možná jste se pustili do kompostování. Kompostovat můžete také v bytě, více se o tom dočtete zde. Kromě jiného biologického odpadu můžete v kompostu zlikvidovat také skořápky od vajíček.

Skořápky kompost obohatí o již výše zmíněný vápník a vzniklý kompost můžete využít na celé zahradě. V tomto případě ani nevadí, když přidáte kompost k rostlinám, které vyžadují kyselejší půdu, jelikož skořápky se v celkové hmotě kompostu ztratí. Tento kompost ale nevyužijete jen na zahradě. Skvěle vyživí i některé vaše pokojovky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve