Zima trávník pořádně oslabila. Dopřejte mu nyní pořádnou dávku terapie

 Zahrada 
10. února 2022 15:29 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Zima trávník pořádně oslabila Depositphotos
Tráva dostala přes zimu pořádně zabrat. Ke svěžímu zelenému pažitu má tak hodně daleko. Co s tím? Když jí správně pomůžete, můžete se na jaře těšit ze zeleného porostu.

Vertikutace, sekání, provzdušnění, dosev travního semene, hnojení. Mít krásný zelený trávník totiž není zadarmo. Takže si pomalu nachystejte potřebné náčiní, jde se na to!

Do původního stavu

Ještě než se pustíte do práce, je potřeba trávník pořádně uklidit. A to znamená odstranit z něj nejenom případné nečistoty, ale také staré větvičky, listí. Poté si vezměte do rukou hrábě a zbavte trávník také staré uschlé trávy.

Provzdušnění

Na řadu přichází vertikutace. Jde o mechanické prořezání příliš hustého travního drnu, které podporuje odnožování kořenů trav a vede ke zhuštění travního porostu. Vertikutací se rovněž zbavíte mechu a travní plsti, pak se voda a živiny lépe dostanou ke kořenům. Na malých plochách můžete využít vertikutační hrábě, na větších benzinový či elektrický.

Výsev

Díky vertikutaci zjistíte, kde jsou na zahradě prázdná či poškozená místa. Ta je potřeba dosít travním semínkem. S tímto krokem počkejte zhruba ještě dva až tři týdny, kdy už zřetelně uvidíte, kde tráva skutečně neroste. Na holá místa nasypejte v tenké vrstvě trávníkový substrát, na něj rozhoďte travní semena a lehce je hráběmi přihrňte. Nezapomeňte semínka lehce udusat, aby neuletěla při větru a neodplavila se při prvním dešti..

Přihnojit

Nezapomeňte také trávníku doplnit potřebné živiny. S tím ale počkejte až tak na duben. Proč? Pokud je půda hodně vlhká, hnojivo se začne rozpouštět zbytečně brzy. To může mít za následek buď to, že složky hnojiva vyplavené do půdy se s dešti splachují hlouběji do země, tedy tam, kam už nedosáhnou travní kořeny. Hnojivo pak není plně využité. A pokud je naopak teplo, tráva díky hnojivu roste rychleji a může při výkyvu teplot snadno umrznout. Hnojení trávníku pak zopakujte ještě několikrát do roka. Více se dočtete zde.

Zdroj: langslawncare.com, www.novinky.cz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008