Chystáte se doma zavařovat? Nezapomeňte na základní věci!

 Zahrada 
29. srpna 2017 12:46 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Větší okurky patří dolů do sklenice v postavené pozici, menší je potřeba položit nahoru! internet
Pokud vám zahrádka dopřává a nese okurky, rajčata, cibuli, ale i jiné věci jako kopr a podobně, pusťte se do zavařování! Ještě před tím ale nezapomeňte na důležité věci, které je potřeba vědět! Až si je připomenete, můžete se pustit do práce!

Základem úspěchu je čistota, proto všechny sklenice i víčka důkladně umyjte v horké vodě a potom je nechejte uschnout. Sterilizovat je můžete v horké troubě. Je dobré vybírat okurky podobné velikosti. O něco větší patří dolů a dejte je takříkajíc na stojáka, ty menší potom nahoru a položte je, aby byly jako těsnicí prvek.

Plody nechejte i několik hodin před zavařováním máchat ve studené vodě. Budou potom křupavější. Pokud tedy bude dostatečně slaný nálev a nepřetáhnete-li dobu sterilace. Okurky pečlivě umyjte vodou, vydrhněte kartáčkem a potom ještě jednou opláchněte a nechejte oschnout.

Rychlokvašky propíchněte, aby nasály lák. Potom je budete moct dřív jíst. Udělat to můžete už i u klasických okurek. Klasický ocet přitom můžete nahradit jemnějším jablečným nebo vinným, ale i výraznějším balzamikovým octem. Ten je však dražší, takže o něco více zaplatíte.

Nálev si můžete připravit i předem. Při zavařování nezapomeňte mít teploměr a sklenicde pevně utáhněte. Po sterilaci obraťte sklenice dnem vhůru a nechejte je vychladnout. Horké sklenice odebírejte opatrně napřklad silikonovými rukavicemi nebo speciálními kleštěmi. Závěrečný proces chlazení nechtějte urychlit studenou vodou, protože sklenice mohou prasknout! Potom už můžete okurky ve sklenicích uložit a při každé příležitosti si je otevřít!

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky