Chystáte se doma zavařovat? Nezapomeňte na základní věci!
Základem úspěchu je čistota, proto všechny sklenice i víčka důkladně umyjte v horké vodě a potom je nechejte uschnout. Sterilizovat je můžete v horké troubě. Je dobré vybírat okurky podobné velikosti. O něco větší patří dolů a dejte je takříkajíc na stojáka, ty menší potom nahoru a položte je, aby byly jako těsnicí prvek.
Plody nechejte i několik hodin před zavařováním máchat ve studené vodě. Budou potom křupavější. Pokud tedy bude dostatečně slaný nálev a nepřetáhnete-li dobu sterilace. Okurky pečlivě umyjte vodou, vydrhněte kartáčkem a potom ještě jednou opláchněte a nechejte oschnout.
Rychlokvašky propíchněte, aby nasály lák. Potom je budete moct dřív jíst. Udělat to můžete už i u klasických okurek. Klasický ocet přitom můžete nahradit jemnějším jablečným nebo vinným, ale i výraznějším balzamikovým octem. Ten je však dražší, takže o něco více zaplatíte.
Nálev si můžete připravit i předem. Při zavařování nezapomeňte mít teploměr a sklenicde pevně utáhněte. Po sterilaci obraťte sklenice dnem vhůru a nechejte je vychladnout. Horké sklenice odebírejte opatrně napřklad silikonovými rukavicemi nebo speciálními kleštěmi. Závěrečný proces chlazení nechtějte urychlit studenou vodou, protože sklenice mohou prasknout! Potom už můžete okurky ve sklenicích uložit a při každé příležitosti si je otevřít!