Včelí království na střeše hotelu Clarion, aneb sladká ekologie
Od čtyř úlů k prosperujícímu včelínu
„Začínali jsme skromně – se čtyřmi včelstvy,“ vysvětluje „dvorní“ včelař Clarionu, pan Siebr. „Díky pečlivé péči, šetrnému přístupu a ideálním podmínkám se jejich počet postupně rozrostl až na jedenáct produkčních včelstev, doplněných o tři až čtyři oddělky. Tvorba oddělků je běžnou včelařskou praxí – slouží jako pojistka pro případ úhynu některého ze včelstev. Říká se, že na každých deset včelstev by měl být vytvořen alespoň jeden oddělek, a my jsme se na tuto zásadu vždy snažili myslet s dostatečnou rezervou.“
Rozvoj včelího chovu se nezastavil jen v Clarion Congress Hotelu Prague. V rámci širší strategie udržitelnosti se včely nastěhovaly také na střechu Comfort Hotelu Prague City East v pražských Strašnicích.
Výzvy, které přinesla příroda
„Až do loňského roku se nám dařilo včely úspěšně rozvíjet bez výraznějších ztrát. Bohužel letošní sezóna zasáhla včelařství po celé republice – masivní úhyny postihly mnoho chovů, včetně toho našeho, a to navzdory dodržování všech veterinárních postupů. Přesto neztrácíme optimismus. Během května plánujeme obnovit stav našich včelstev vytvořením nových oddělků a vrátit se k obvyklému počtu produkčních včel,“ říká pan Siebr.
Med s chutí Prahy
Med od hotelových včel se v Clarionu využívá mnoha způsoby. Největší část zkonzumují hoteloví hosté k snídani. Spousta medu se rozdá obchodním partnerům a zaměstnancům. Takový dárek vždycky potěší. Zvlášť, když se vyznačuje výjimečnou kvalitou, kterou oceňují nejen zákazníci, ale i odborníci. Med z Clarionu totiž pravidelně získává ceny v prestižní soutěži Český med, pořádané Výzkumným ústavem včelařským.
„Díky bohatému okolí s množstvím kvetoucích stromů produkují naše včely pestrou paletu medů. První medobraní bývá směsí nektaru z ovocných stromů, javoru a kaštanu. Následují medy s výraznou příměsí akátu a lípy. Naše lipové medy zatím pokaždé získaly v soutěži Český med zlatou medaili,“ říká pan Siebr.
Místo, kde se setkává moderní pohostinnost s přírodou
Clarion Congress Hotel Prague ukazuje, že i moderní hotelový provoz může být v harmonii s přírodou. Projekt městského včelaření je krásným příkladem toho, že odpovědný přístup k životnímu prostředí a podnikání jdou ruku v ruce. Při své příští návštěvě se tak můžete nejen ubytovat v komfortním pokoji, ale také ochutnat skutečný „med Prahy“– produkt pilných včel, které mají svůj domov vysoko nad rušnými ulicemi města.
Zdroj: CPI Hotels