Včelí království na střeše hotelu Clarion, aneb sladká ekologie

 Ostatní 
17. května 2025 15:55 / Ema Maxová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Med od hotelových včel se v Clarionu využívá mnoha způsoby. Největší část zkonzumují hoteloví hosté k snídani. CPI Hotels
Když se řekne včely, většina z nás si představí rozkvetlou louku nebo zahradu. Clarion Congress Hotel Prague v pražských Vysočanech ale už od jara 2016 dokazuje, že včely mohou mít své místo i v pulzujícím centru velkoměsta – na střeše hotelu! Tento unikátní projekt spojuje ekologické myšlení, odpovědný přístup k přírodě a podporu udržitelnosti, která je nedílnou součástí filozofie celé skupiny CPI Hotels, která síť hotelů Clarion provozuje.

Od čtyř úlů k prosperujícímu včelínu

„Začínali jsme skromně – se čtyřmi včelstvy,“ vysvětluje „dvorní“ včelař Clarionu, pan Siebr. „Díky pečlivé péči, šetrnému přístupu a ideálním podmínkám se jejich počet postupně rozrostl až na jedenáct produkčních včelstev, doplněných o tři až čtyři oddělky. Tvorba oddělků je běžnou včelařskou praxí – slouží jako pojistka pro případ úhynu některého ze včelstev. Říká se, že na každých deset včelstev by měl být vytvořen alespoň jeden oddělek, a my jsme se na tuto zásadu vždy snažili myslet s dostatečnou rezervou.“

Rozvoj včelího chovu se nezastavil jen v Clarion Congress Hotelu Prague. V rámci širší strategie udržitelnosti se včely nastěhovaly také na střechu Comfort Hotelu Prague City East v pražských Strašnicích.

Výzvy, které přinesla příroda

„Až do loňského roku se nám dařilo včely úspěšně rozvíjet bez výraznějších ztrát. Bohužel letošní sezóna zasáhla včelařství po celé republice – masivní úhyny postihly mnoho chovů, včetně toho našeho, a to navzdory dodržování všech veterinárních postupů. Přesto neztrácíme optimismus. Během května plánujeme obnovit stav našich včelstev vytvořením nových oddělků a vrátit se k obvyklému počtu produkčních včel,“ říká pan Siebr.

Med s chutí Prahy

Med od hotelových včel se v Clarionu využívá mnoha způsoby. Největší část zkonzumují hoteloví hosté k snídani. Spousta medu se rozdá obchodním partnerům a zaměstnancům. Takový dárek vždycky potěší. Zvlášť, když se vyznačuje výjimečnou kvalitou, kterou oceňují nejen zákazníci, ale i odborníci. Med z Clarionu totiž pravidelně získává ceny v prestižní soutěži Český med, pořádané Výzkumným ústavem včelařským. 

„Díky bohatému okolí s množstvím kvetoucích stromů produkují naše včely pestrou paletu medů. První medobraní bývá směsí nektaru z ovocných stromů, javoru a kaštanu. Následují medy s výraznou příměsí akátu a lípy. Naše lipové medy zatím pokaždé získaly v soutěži Český med zlatou medaili,“ říká pan Siebr.

Místo, kde se setkává moderní pohostinnost s přírodou

Clarion Congress Hotel Prague ukazuje, že i moderní hotelový provoz může být v harmonii s přírodou. Projekt městského včelaření je krásným příkladem toho, že odpovědný přístup k životnímu prostředí a podnikání jdou ruku v ruce. Při své příští návštěvě se tak můžete nejen ubytovat v komfortním pokoji, ale také ochutnat skutečný „med Prahy“– produkt pilných včel, které mají svůj domov vysoko nad rušnými ulicemi města.

Zdroj: CPI Hotels

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Letošního Psího dne v Praze se opět zúčastní i známé tváře. Osobně můžete potkat třeba Helenu...

Styl

Sladké pohlazení nejen na neděli: Vláčná kefírová buchta s ovocem, kterou připravíte snadno i bez lepku

Dům a zahrada

Dupání, smrad a rozkousané kabely nebo izolace. Zbavte se kuny jednou provždy a hlavně dřív, než vám...