Jak poznáte, že vaše kočka trpí depresí a co se s tím dá dělat?

 Mazlíčci 
06. října 2019 10:04 / Eva Vogelová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Deprese může kočku přepadnout z různých důvodů Depositphotos
Deprese je závažná porucha psychiky, která se projevuje patologickým smutkem. Jedinec trpící depresí pociťuje beznaděj, úzkost, osamocení či velkou vnitřní bolest. To, že depresí trpí lidé, patrně víte, ale nejsou jediní. Kočky ji mohou pocítit také. Jak poznáte, že přepadla právě vašeho mazlíčka a jak mu pomoci?

Všechny kočky nejsou stejné, některé jsou citlivější. Stejně jako lidé mají rozdílné povahy. Deprese se může u kočky spustit změnou prostředí, odchodem nějakého člena domácnosti, ztrátou jiného zvířecího mazlíčka, příchodem zimy či na základě velkého osamění. Možná se u vás něco z toho nedávno přihodilo a zpozorovali jste nějaké změny v chování vaší kočky.

Kočka špatně spí

Nejspíš vaši kočku dobře znáte a víte, kolik toho zhruba přes den a v noci naspí. Kočky jsou velcí spáči, spí zhruba 16 hodin denně. Pokud však v poslední době spí neustále a nemá potřebu si s vámi ani moc hrát, něco je s ní špatně.

Vlivem deprese mohou být kočky unavenější než obvykle a z toho důvodu spí třeba 20 a více hodin denně, což je špatně, pokud nejsou vyloženě staré a nemocné. Když jste přišli z práce domů, byli jste zvyklí, že vás kočka vítala, ale teď spí. V tom případě zbystřete, protože opravdu může jít o depresi.

Kočka začala být příliš hlasitá

Vydává vaše kočka častěji hlasové projevy než dříve? Mnohokrát za den mňouká, syčí nebo vyje? Dělá to většinou nezávisle na vnějších okolnostech. Nedokážete identifikovat, co jí chybí, protože má všechno. Možná je deprimovaná a prožívá špatné období.

Kočky stejně jako lidi intenzivně reagují na počasí. Když přichází zima, jsou smutnější a naštvanější. Mazlíčci mají většinou častější hlasový projev ve chvíli, kdy se cítí osamělí.

Kočka změnila stravovací návyky

Pokud dáváte své kočce jídlo pravidelně ve stejných dávkách, pravděpodobně si všimnete, že má větší, nebo menší chuť na jídlo. Lidé, kteří mají depresi, se přejídají, nebo naopak jíst nechtějí skoro vůbec, což je stejné u koček. S tím je spojená i změna váhy. 

Jak vyhrát boj s depresí?

Pokud se vám zdá, že s vaší kočkou není něco v pořádku, zajděte si k veterináři. Ujistěte se, že ji netrápí žádná jiná nemoc. Pokud ostatní příčiny změn chování zvěrolékař vyloučí, pracujte s tím, že je vaše kočka deprimovaná.

Věnujte kočce pozornost

Deprese mohou vzniknout z toho, že je vaše kočka často sama. Snažte se jí věnovat co nejvíce pozornosti. Nepřehánějte to s prací a buďte častěji se svým mazlíčkem, poté uvidíte, zda je spokojenější. Když nejste doma, ujistěte se, že má kočka dostatek hraček na to, aby se zabavila.

Pořiďte kočce společníka

Pokud máte v domácnosti pouze kočku, přemýšlejte o tom, že jí pořídíte parťáka. Nebude se cítit tolik osamělá a bude si mít s kým hrát, když zrovna nebudete doma. Může to být další kočka či pes.

Zajistěte kočce dostatek světla

Některé kočky mají deprese z toho, že přichází zima a slunečné dny se pomalu vytrácejí. Zajistěte své kočce dostatek světla, aby měla lepší náladu. Do místa, kde nejvíce pobývá, jí pořiďte lampu. Pouští vaše kočka hromady chlupů? Zjistěte, jak se jich jednoduše zbavit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?