Připravte si pravý velikonoční charoset
Existuje samozřejmě celá řada variant, takže pokud budete procházet různé recepty, narazíte také na různé suroviny. Zjednodušeně se dá říci, že se jedná o pokrm, který vznikne rozmixováním ovoce a ořechů s přídavkem červeného vína. Výsledná barva pokrmu má být hnědá a má připomínat maltu nebo surovinu na výrobu cihel. Při rituální večeři totiž symbolizuje materiál, z něhož židé vyráběli cihly před odchodem z Egypta.
Potřebné suroviny
- Jablka
- Rozinky (datle, fíky)
- Vlašské ořechy (mandle, lísková jádra)
- Červené víno
- Skořice
Příprava
Jablka oloupeme a zbavíme jadřinců. Rozinky a případně také datle bez pecek a fíky rozmixujeme. Stejně postupujeme i v případě ořechů a jablek. Pokud máme dostatečně velký a výkonný robot, můžeme udělat všechno naráz. Do hotové hmoty přidáváme skořici a červené víno. Na tři jablka využijeme asi lžičku skořice a tři lžíce vína. Ořechy využíváme takové, které máme. S vlašskými ořechy a s mandlemi je charoset výborný.
Servírování
Charoset je velmi sladké a velmi syté jídlo. Tvoří příjemný dezert bez přidaného, který na první pohled nevypadá nádherně, ale všem chutná. Při opravdovém sederu se nabírá z mísy na stole. Pokud ho budete servírovat jednotlivě, můžete ho zdobit podle okamžité fantazie a nápadu. Nabízí se v tomto případě šlehačka a posypat skořicí, kokosem či kakaem spolu s lístkem máty.
Dobrou velikonoční chuť!