Chov morčat

 Mazlíčci 
19. dubna 2017 21:28 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Pokud jste se rozhodli, že si pořídíte jen jedno morče, budete mu muset dávat hodně své lásky i času Shutterstock
Morče je asi nejznámější a nejrozšířenější hlodavec chovaný v domácnostech.

Morče původně pochází z jihoamerického kontinentu. Dnes jsou tito hlodavci zdomácnělá zvířata, jejichž chov je rozšířen téměř po celém světě. Morčata jsou malá, krotká a neagresivní zvířata. Jejich chov není nikterak náročný, přesto je pár zásad, které byste měli dodržovat. 

Bydlení

Morčata potřebují k životu relativně velký prostor. Výběh pro 2–3 zvířata by měl mít rozměry nejméně 80–100 cm na šířku, 50 cm hloubku a 40–50 cm na výšku. Tyto rozměry platí především při chovu morčat ve skleněných nádržích, jako jsou akvária či terária. Morčata se také mohou chovat v klecích, kterých je v obchodech s chovatelskými potřebami na výběr skutečně velký počet. Stále větší počet chovatelů začíná chovat svá zvířata ve speciálně vyrobených stěnách pro morčata. 

Vybavení příbytku

Jako podestýlka se nejčastěji používají dřevěné hobliny (ne však piliny!). Dále se dá na podestýlku použít sláma, kukuřičná drť, seno (seno začne brzy zapáchat). Jako vynikající řešení se jeví víceúčelová podestýlka pro zvířata, která se vyrábí ve formě granulí. Toto stelivo je však poměrně drahé.
K dalšímu vybavení příbytku patří napáječka s čistou odstátou vodou, do které lze přidat k tomu určené vitamínové preparáty a především vitamín C. Vodu lze v krajním případě také podávat v miskách, kterou však morče brzy znečistí. Dále by neměla chybět miska na potravu, různé úkryty a jesličky na píci. 

Krmení

Na tom, zda bude váš podnájemník vést dlouhý a spokojený život a připraví vám mnoho radosti, se kromě odpovídajícího příbytku rozhodujícím způsobem podílí také strava. Pro pokrytí vysoké potřeby vitamínů a minerálů je důležitá především pestrá a čerstvá potrava. Nejdůležitější položka stravy je seno a čerstvá tráva, jež jsou bohaté na vlákninu. Morčatům podáváme také suchý chléb, ovoce (jablko, hruška, meloun), zelenina (mrkev s natí, salát, rajče, ředkvička, květák atd.), krmné směsi a granule určené pro morčata. Dále je dobré morčatům nabídnout větve pro okus (ovocné stromy, vrba, buk, bříza). Při výběru dřevin pozor na jedovatost! Jako doplněk je vhodné podávat vitamínové směsi, jako např. Roboran.

Jedno nebo více morčat?

Morčata jsou společenská zvířata, která ve volné přírodě žijí v rodinných skupinách. Proto se budou dobře cítit ve společnosti příslušníků vlastního druhu.

Jedno zvíře je vhodné pro dítě, které se mu bude hodně věnovat. Lépe a rychleji se ochočí, více přilne k svému člověku. Pokud z nějakého důvodu, například s vyšším věkem dítěte, zájem o zvíře klesne, je potřeba zvážit pořízení druhého morčete.

Samec a samice mohou být chováni společně, ovšem budou mít mladé. Samička je březí něco přes dva měsíce a brzy po porodu může znovu zabřeznout. Pokud byste tedy párek měli pořád společně, můžete počítat až s pěti vrhy ročně. Při průměrném počtu mláďat 2 - 4 ve vrhu byste brzy měli problém, kam s nimi. Navíc by takový životní styl samičku brzy velmi vyčerpal. Proto je potřeba samce se samicí po odchování rodinky na čas oddělit.

Dvě samičky se většinou velmi dobře snášejí. Nejjistější je pořídit si dvě sestry z jednoho vrhu, případně dvě mladé samičky, které najednou umístíte do společné ubikace.

Dva samečci se v mládí snášejí dobře, ale během dospívání spolu mohou, ale nemusí začít bojovat. Kromě individuálních povah obou zvířat závisí i na tom, zda je jeden nebo oba samečci využíváni ke krytí. Krytí může zvýšit agresivitu k ostatním samcům.

Cokoliv + kastrovaný sameček. Samečka je možné nechat vykastrovat. Tento zákrok provádí veterinář většinou v celkové anestezii.

Cokoliv + starší samička. Starší samička, která již nezabřezává, může dělat společnost například mladému samečkovi, který se s jinými samci nesnese a zrovna pro něj nemáme samičku na krytí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47