Jak odnaučit psa spát v posteli? Poradíme, co zabírá

 Mazlíčci 
08. prosince 2018 12:43 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Odnaučte spát psa ve vaší posteli Shutterstock
Každou noc vyskočí čtyřnohý mazlíček na vaši postel a zůstane v ní až do rána, než se probudí? S tímto zvykem však chcete skoncovat, ale nevíte jak? Poradíme vám, jak psa naučit spát v pelechu. Platí základní pravidlo. Být důslední.

V první řadě je důležité vypozorovat, jak váš čtyřnohý mazlíček spí. Zjištění výrazně ulehčí následný výběr pelechu. Zaměřte se na to, zda se pes ve spánku roztahuje, v takovém případě se v obchodě poohlédněte po čtyřhranné matraci. Pes může naopak dávat přednost spánku schoulený do klubíčka a ideální pro něj bude kulatý nebo oválný pelech s okrajem. Starší nebo artritičtí psi se mohou cítit pohodlněji na matraci s pamětí.

Správné místo

Po nákupu vhodného pelechu přichází na řadu otázka, kam jej umístit. Rozhodnutí je pouze na vás, můžete volit ložnici i například obývák. V každém případě by měl pes spát v oblasti, kterou zná. Pelech by měl být na místě s pokojovou teplotou a ne poblíž ventilace či otevřených dveří. Vyhledejte místo v tmavé nebo alespoň zastíněné části místnosti.

Prvním krokem k úspěchu pro spaní psa v pelechu je dlouhá večerní procházka, aby vám následně neměl energii odporovat. Po příchodu domů ho nechte na vodítku, doveďte ho až do pelechu a až potom mu vodítko odpoutejte. Vyzkoušet můžete i jinou variantu. Vezměte si nějaký pamlsek a pokuste se ho do pelíšku nalákat. Díky tomu si pelíšek spojí s pozitivní odměnou. Může zabrat i další možnost, a tou je rozmístění jeho oblíbených hraček okolo pelechu. Také na něj můžete položit tričko, které je cítit po vás, aby si na něj pes lehl raději. Nikdy psa nezvedejte a nepřenášejte do pelechu, tím si k němu utvoří negativní odpor. Jak postupovat, když vašeho psa napadne jiný pes, jsme psali zde.

Od této chvíle je potřeba být neústupný a důsledný. Zavelte psovi “Jdi do svého pelechu“ a ukažte na jeho nové místo na spaní. Odměnu mu dejte jen potom, co si do něj lehne. Vždy, když se z pelechu zvedne a zamíří přímo k vám do postele, řekněte “Ne!“ a v klidu ho doveďte zpátky. Zopakujte povel “Jdi do pelechu“. Po povelu počkejte o něco déle a odměňte ho, jen pokud si lehl do pelechu. Časem se pes povel naučí a pochopí, že dostane odměnu, pokud zůstane v pelíšku.

Nevzdá se

První noci se připravte na to, že se pes nebude chtít vzdát místečka u vás v posteli a bude to dávat najevo hlasitým kňučením nebo sténáním. Velmi důležité je nepolevit, být trpělivý a psa jednoduše ignorovat. Jedině tak docílíte toho, aby si zvykl na pelech z dlouhodobého hlediska. Žádný pes se nenaučí spát v pelechu ze dne na den. Z toho důvodu jsou nepostradatelnou motivací již zmíněné pamlsky. Postupem času je však odbourávejte, až docílíte toho, že pes už nebude žádné potřebovat a v pelechu bude spát sám od sebe.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?