Jak včas poznat, že váš pes začíná mít příliš nadbytečného tuku

 Mazlíčci 
11. září 2018 10:29 / Martina Langová
  2
📷
5 fotografií v galerii
Problém s kilogramy navíc mají i psi Shutterstock
Nadváhou nebo obezitou dnes trpí převážná část naší populace. Češi tloustnou ve všech věkových skupinách. Problém s kilogramy navíc mají už i nejmenší děti. A ani zvířata v této oblasti rozhodně nestojí stranou.

Páníčci a paničky mají rádi dobré jídlo, tak to dopřejí i svým čtyřnohým spolubydlícím. Jenže si jaksi neuvědomují, že jim tím mohou pořádně ublížit. Že nejde o vymyšlený problém, je vidět všude kolem nás. Tloustneme my i naši psi.

Začněte s tím něco dělat

S nadbytečnými kilogramy se domácí zvířata potýkají stále častěji. Ale sama za to nemůžou, že tloustnou. Na vině jsou páníčci, kteří je přecpávají, případně krmí nevhodnými potravinami. Za nadváhu u domácích zvířat může i nedostatek pohybu. Celý den jsme v práci a večer jsme už líní vyrazit se psem na dlouhou procházku nebo si s ním jít zaběhat.

Přitom by to výrazně pomohlo nám i zvířeti. My bychom si pročistili hlavu a zvíře by se cítilo dobře, pohodově a netloustlo by. Jsou to přitom jednoduché věci, které zvládne každý z nás.

Žádné přilepšování

Problémem je i přikrmování psů zbytky z kuchyně. Když to nedojíme my, přece to nevyhodíme. Pes to sní. Jenže už nemyslíme na to, že zvířeti podáváme jídlo kořeněné či solené, pro něj nevhodné. Také tučné nebo sladké by mělo být psovi zapovězeno. Některé lidské potraviny jsou pro zvířata nejen nevhodná, ale mohou být i životu nebezpečná. Například čokoládu nebo brambory psi vůbec nesmí požit!

Rozpoznání nadváhy

Stejně jako pro lidi, tak i pro psy existují tabulky, které uvádí, kolik by mělo zvíře vážit. Pochopitelně se liší podle jednotlivých plemen. Jenže jako člověk, tak i pes je individuální, tudíž je třeba tabulky brát s rezervou. Nicméně jakýmsi vodítkem by tabulka být měla. V každém případě však u psů platí, že pokud jim můžeme rukou nahmatat poslední dvě žebra, jsou v dobré kondici. Žebra nesmí být ani zcela vidět, a nesmí být ani úplně pokrytá tukem. Oba dva extrémy jsou špatně a je tedy záhodno zdravotní stav zvířete řešit.

Zajděte k veterináři

Pokud si přesto nejste jistí s váhou svého psa, navštivte veterináře, který zvíře vyšetří a řekne vám případný postup či poradí vhodnou dietu. Může se totiž stát, že zvíře z ničeho nic přibere, ale nejde o tuk, nýbrž o vodu. Což je už velký zdravotní problém, nikoliv jen estetická závada. A zavodněné zvíře už patří do rukou veterináře, který mu provede příslušná vyšetření. U nadměrného množství vody v organismu mohou hrát roli nemocné ledviny, ale i srdce.

Nemocné klouby

Nadváha a obezita jsou u zvířat nejen estetickým problém, ale i zdravotním. Zvíře, které není v optimální kondici, může následkem vyššího objemu tukové hmoty trpět bolestí kloubů a svalů. Nadměrným množstvím tuku trpí také játra. A čím déle problém neřešíme, tím je vyšší šance, že začnou orgány stávkovat a vypovídat své funkce.

Správná dieta

Jedinou možnou cestou, jak se obtížím vyhnout, je striktní dodržování správných stravovacích návyků. Podobně to platí i u koček. Pořiďte zvířeti kvalitní granule, které mu dodají vše, co jeho tělo potřebuje. Raději než v supermarketu nakupujte u veterináře. To samé platí i v případě masových kapsiček nebo konzerv. A až bude příště dělat smutné oči u stolu a žebrat, abyste mu něco hodili, myslete na jeho zdraví a buďte pevní v kramflecích. Lidské jídlo není pro psy a chcete-li mu přilepšit, pak kupte nějaké psí dobroty a dávejte mu je jen v malém množství a za odměnu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve