Pěstování dýně Hokkaido

 Zahrada 
27. dubna 2017 18:36 / Bronislava Silná
  10
📷
2 fotografie v galerii
Hokkaido krásně vypadá a výborně chutná. Shutterstock
Dýní existuje celá řada druhů. Naštěstí už dávno pominula obliba klasických dýní imitujících ananas. Favoritem pro pěstování a konzumaci je určitě Hokkaido.

Výsev

Dýně Hokkaido se do záhonů vysévá na konci dubna nebo lépe v květnu. Semínka potřebují asi třícentimetrovou hloubku. Daří se jí lépe v teplých oblastech. Pokud vám nevadí vyšší náklady, kupte si v průběhu května sazenice. Nebo si ještě nyní nasaďte semínka do kelímků doma. Za pár týdnů budete mít sazenice připravené.

Stanoviště

Dýně potřebuje půdu bohatou na živiny. Hnojení chlévskou mrvou případně jinými vhodnými hnojivy je výhodou. Nutná je pravidelná zálivka. Máte-li možnost výběru, zvolte dobře osluněné místo, aby dýně dozrála a probarvila se.

Pozor na blízké sousedství s cuketou. Pokud dojde k opylení od tohoto příbuzného, nebudou mít hokkaida požadovanou kvalitu. Ze stejného důvodu je vhodné provádět výsev ze semen zakoupených v obchodě, protože semena z loňského roku mohou být z rostlin zkřížených a výsledky by nebyly dobré.

Péče o rostlinu

Během růstu je vhodné provést zastřižení výhonů při délce asi dva metry. Rostlina se více rozvětví a přinese více plodů.

Využití

Využití oranžových plodů je různorodé. Existují i jiné varianty, ale dužnina je oranžová vždy. Plody jsou velmi chutné a bohaté na betakaroten. Mají málo sodíku, takže se hodí i jako dietní potravina. Obsahují draslík a vápník a velké množství vitamínu B. Výhodou je možnost použít hokkaido i se slupkou. Lze z něho vařit polévku, výborné je i pečené či narychlo restované na pánvi. Může nahradit brambory a výborné je v kombinaci s další zeleninou. SLuší mu koření jako pepř, kari, provensálské bylinky, ale i další kombinace.

Skladování

Tyto dýně se dají dobře skladovat. Pokud jim dopřejete temné, chladnější a suché místo, vydrží bez problémů až do jara.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47