Jak připravit hovězí jazyk
Vařte v papiňáku
Pokud byste si chtěli pochutnat na hovězím uzeném jazyku, museli byste ho vařit alespoň tři hodiny. Někdy i více. Lepší proto je dát jazyk do tlakového hrnce. Tam mu postačí hodinka. Vodu, ve které ho vaříte osolte. Můžete přidat i cibuli nebo česnek. Pokud necháte vodu neosolenou, vyvaří se vám chuť z jazyka a bude mdlý.
Další úpravy
Zejména pro děti je dobré, pokud jim jejich porci zbavíte kůže. Můžete to udělat celkově a nebude mít jistě nikdo námitky. Kůže je totiž tuhá a poněkud nevzhledná. Podle dalšího použití nakrájejte jazyk na plátky. Tlustší se budou hodit jako plátek spolu s vhodnou přílohou. Tenčí můžete využít do studené kuchyně, do baget a pro další využití.
Tipy na recepty
To nejjednodušší je udělat dobrou bramborovou kaši a přidat plátek jazyka. Nezapomeňte na zeleninu a výsledek bude parádní. Místo bramborové kaše lze připravit hráškové pyré nebo pyré z celeru. Až nastane sezóna dýní, můžete vyzkoušet pyré z hokkaida. Samozřejmě můžete podávat s čočkou, s hrachovou kaší nebo s fazolemi.
Často se objevují doporučení přelít jazyk smetanovou křenovou omáčkou. K tomu se jistě hodí i knedlík, ale stejně dobře poslouží třeba pečená brambora.
Dobře uvařený, jemný a na kostičky nakrájený jazyk můžete využít i pro zapékání se zeleninou, do nádivek a pro jakékoli recepty, kam se hodí uzené maso.
Jazyk můžete použít jako plátek šunky do bagety.
Najdete i recepty, kdy se jazyk obalí v trojobalu a osmaží jako řízek.
Dobrou chuť.