Jak připravit hovězí jazyk

 Ostatní 
03. května 2017 10:10 / Bronislava Silná
  1
📷
1 fotografie v galerii
Uvařený jazyk je jemný a libový. Shutterstock
Pokud si přinesete z obchodu uzený hovězí jazyk a zakrojíte do něho, zjistíte, že je extrémně tuhý. Běžné vaření nestačí. Máme pro vás doporučení, co s jazykem.

Vařte v papiňáku

Pokud byste si chtěli pochutnat na hovězím uzeném jazyku, museli byste ho vařit alespoň tři hodiny. Někdy i více. Lepší proto je dát jazyk do tlakového hrnce. Tam mu postačí hodinka. Vodu, ve které ho vaříte osolte. Můžete přidat i cibuli nebo česnek. Pokud necháte vodu neosolenou, vyvaří se vám chuť z jazyka a bude mdlý.

Další úpravy

Zejména pro děti je dobré, pokud jim jejich porci zbavíte kůže. Můžete to udělat celkově a nebude mít jistě nikdo námitky. Kůže je totiž tuhá a poněkud nevzhledná. Podle dalšího použití nakrájejte jazyk na plátky. Tlustší se budou hodit jako plátek spolu s vhodnou přílohou. Tenčí můžete využít do studené kuchyně, do baget a pro další využití.

Tipy na recepty

To nejjednodušší je udělat dobrou bramborovou kaši a přidat plátek jazyka. Nezapomeňte na zeleninu a výsledek bude parádní. Místo bramborové kaše lze připravit hráškové pyré nebo pyré z celeru. Až nastane sezóna dýní, můžete vyzkoušet pyré z hokkaida. Samozřejmě můžete podávat s čočkou, s hrachovou kaší nebo s fazolemi.

Často se objevují doporučení přelít jazyk smetanovou křenovou omáčkou. K tomu se jistě hodí i knedlík, ale stejně dobře poslouží třeba pečená brambora.

Dobře uvařený, jemný a na kostičky nakrájený jazyk můžete využít i pro zapékání se zeleninou, do nádivek a pro jakékoli recepty, kam se hodí uzené maso.

Jazyk můžete použít jako plátek šunky do bagety.

Najdete i recepty, kdy se jazyk obalí v trojobalu a osmaží jako řízek.

Dobrou chuť.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod