Máte v plánu na zahradě kácet strom? Poradíme, jak na to!

 Zahrada 
02. května 2017 12:02 / Marie Popelková
  9
📷
3 fotografie v galerii
Ideálním nářadím pro kácení stromu je řetězová pila. Thinkstock
Přemýšlíte, že na zahradě pokácíte vysloužilou jabloň, která už několik let nenese žádné plody? Stačí si od souseda či kamaráda půjčit pilu a pustit se do toho! Máme pro vás pár rad, jak kácení bezpečně zvládnout!

Na začátku je nutné zvážit, zda kácení zvládnete sami, nebo si zavoláte profesionály. V rozhodování hraje roli především poloha stromu. Pokud je strom v blízkosti domu, elektrických drátů či například plotu, tak se do toho raději nepouštějte bez pomoci. Nasměrovat při kácení pád kmene je sice do značné míry možné, ale je k tomu potřeba praxe.

HLAVNÍ JE BEZPEČNOST

Nezapomeňte se na to bezpečně obléct. Ochranné brýle a rukavice by měly být samozřejmostí. Ideálním nářadím pro kácení stromu je řetězová pila, ale vystačíte si i s dobrou sekerou, ruční pilou a štípacím klínem.  Ať už ale použijete jakýkoli nástroj, nejdůležitější je směrový zásek. Na které straně kmene ho uděláte, na takovou stranu by měl kácený strom padat.

Myslete na to, že zásek by neměl jít do větší hloubky, než je dvacet procent průměru kmene. Spodní strana zářezu je vždy vodorovná, horní se řeže pod úhlem. Ve výsledku má tvar polovičního klínu.

Nyní je potřeba udělat hlavní řez, který se vede vodorovně s prvotním zásekem. Má to však háček! Kmen nesmíte prořezat skrz na skrz. Je nutné zachovat nedořez mezi pěti až deseti centimetry. Díky tomu zabráníte, aby strom při pádu nenabral jiný směr, než který jste zvolili. Pokud se již strom bezpečně zřítil k zemi, je čas ho nařezat na malé kusy.

NA TOPENÍ

Pokud máte doma krb, můžete si dřevem i zatopit. Nějaký ten rok si na to však počkáte. Vhodné dřevo pro topení v krbových kamnech by totiž mělo ideálně vysychat dva roky. Pro rychlejší proschnutí je třeba velká polena naštípat na malá polínka. Dřevo je nutné skladovat na krytém, větraném místě, které je chráněné před deštěm.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008