Tymián je jednoduchá rostlina na pěstování, která krásné voní a prospívá lidskému zdraví

 Zahrada 
19. září 2020 13:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tymián roste bez problémů i v truhlíku Depositphotos
Tymián má nádhernou vůni, dodá nezaměnitelnou chuť masu i rybě, v kuchyni ho využijete čerstvý nebo sušený. Pěstování tymiánu není náročné, pokud nemáte zahrádku, bude se mu dařit i v květináči na okně. Musí být na slunném místě chráněné větrem a zimou.

Tymián obecný je velmi malý keřík s tmavými zelenými lístky, který vám zkrášlí okenní parapet i záhon. Dopřejte mu suchou písčito–hlinitou zeminu, ve které nebude nadbytek živin a která nebude přemokřená. V případě pěstování tymiánu v nádobě nezapomeňte na dostatečnou drenážní vrstvu.

Výsev semen

Tymián si můžete zakoupit jako sazeničku nebo si ho můžete vypěstovat ze semen. Semena vysejte v březnu či dubnu do sadbovače, až povyrostou, přesaďte je do květináčů, kde budou moci dobře zakořenit. Vysévat můžete tuto bylinku i do volné půdy, ale musíte počkat na duben nebo květen, aby měla semínka vyhřátou zem. Nezatlačujte semínka do země, protože potřebují světlo a bez něj by nevyklíčila. 

Jak střihat tymián

Tymián může mít stoupavý růst až do výšky dvaceti centimetrů nebo roste při zemi, ale to záleží na odrůdě a to samé platí pro barvu květů, která může být od bíle a růžové přes modrou až k fialové. Bylinka se vám rozroste do plochy kolem třiceti centimetrů, proto vysazujte rostliny 20 cm od sebe. Tymián je vytrvalá bylina, přečká zimu, dobré je však ho chránit před mrazem, nejlépe přikrývkou ze smrkových větví.

Sklízet můžete po celý rok

Tymián kvete od května do července. Nejvhodnější je sbírat jej těsně před rozkvětem, v tu dobu obsahuje maximum aromatických látek. Kvetoucí natě stříhejte za suchého počasí, ideálně během poledne, a sušte v tenké vrstvě na stinném a vzdušném místě. Pro kuchyňské využití jej však můžete sbírat i v zimě, protože jeho lístky zůstavají zelené.

Léčebné účinky tymiánu

Tymián je znám jako součást provensálského koření, které se uplatní při přípravě polévek, omáček, těstovin, marinád či dresinků, protože dodá chuť masu. Čaj z tymiánu se doporučuje při nadýmání a průjmu. Je vhodný při nachlazení, rýmě, kašli, chřipce a zánětu horních cest dýchacích. Dále čtěte: Koření žen: Proč by u vás doma neměl chybět tymián.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve