Nevíte, jak na hmyzí škůdce? Nasaďte proti nim vosičky

 Zahrada 
29. května 2019 16:06 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hmyz si dokáže na chemické postřiky zvyknout Depositphotos
Mšice, molice, svilušky, třásněnky. Noční můra všech zahrádkářů. Zbavit se jich bývá totiž mnohdy nad lidské i chemické síly. Zkuste se ale vrátit k přírodě a použijte jejich biologické nepřátele.

Je to ke vzteku. Hodiny trávíte na zahradě, pipláte se se svými sazeničkami a najednou je po nich. Všechnu budoucí úrodu vám zničila armáda malých škůdců. A bohužel, často ani postřiky nezabírají. Hmyz si totiž dokáže na určitý přípravek zvyknout. A kupovat stále nové v naději, že konecně nějaký zabere, bývá často jenom ztráta času a hlavně peněz. Stále více zahrádkářů proto začíná využívat k ochraně před těmito nezvanými hosty jejich přirozené nepřátele, tzv. užitečné organismy.  

Návrat k přírodě

Používání užitečných organismů má mnoho výhod. Neohrožuje zdraví lidí, zvířat ani samotných rostlin. Rovněž za sebou nenechávají žádné chemické stopy. Navíc, jakmile se vám tito biologičtí bojovníci namnoží, máte o svou úrodu dlouhodobě postaráno. A zadarmo. 

Vosičky nebo parazit?

Máte na výběr. Buď můžete sáhnout po dravých roztočích nebo parazitických vosičkách, které napadají pouze konkrétní druhy škůdců. Není třeba se bát, tyto organismy nebývají zpravidla větší než 1 mm. Stačí si jen vybrat ty vhodné a vypustit je k vaší úrodě ještě dřív, než se vám v ní škůdci objeví. 

Ničitelka mšic

Pokud vás trápí mšice, vsaďte na vosičku Aphidius colemani. Tento drobný hmyz umí likvidovat mšice zevnitř. A to doslova. Svá vajíčka totiž klade do jejich těl. Mšice jsou takto zahubeny a v jejich těle proběhne vývoj nové vosičky. Jedna samička naparazituje za svůj život cca 300 mšic. Ty se vám však mohou usídlit i doma na pokojovkách. Zkuste proti nim přírodní odpuzovače a postřiky, o kterých jsme psali zde.

Zahubí molice

Skvělým bojovníkem proti molicím je vosička Encarsia formosa. I tento druh hmyzu se rozmožuje tím, že klade svá vajíčka do larev molic. Parazitované larvy molic postupně zčernají a zhruba za deset dní ze z nich vylíhne nová generace vosiček. 

Vysaje svilušku

Na svilušky nasaďte nejlépe roztoče Phytoseiulus persimilis. Tento drobný pomocník totiž miluje nejenom dospělé svilušky, ale také jejich larvy, které doslova vysaje. Za jeden jediný den je schopný tento roztoč zlikvidovat asi dvacet larev nebo pět dospělých svilušek. Podobnou službu vám udělá roztoč Amblyseius cucumeris. Kromě svilušek likviduje také třásněnky. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve