10 tipů, jak využít starý chleba

 Ostatní 
13. června 2017 12:51 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
I starý chleba lze v kuchyni rozmanitě využít. Vykouzlíte z něj i hotové delikatesy! Shutterstock
Po voňavém čerstvém chlebu se snad v každé domácnosti rychle zapráší. Občas ale přeci jen nějaký ten krajíc zůstane a když už se někde v koutě hromada ztvrdlého chleba nahromadí, většinou ho nakonec vyhodíme. To je ale velká škoda. I starý chleba se totiž dá zužitkovat!

1. Topinky

Skvělé jsou na oleji i nasucho, jen tak s česnekem, s tatarákem či s jinou masovou směsí. Starší chleba lze také obalit ve vajíčku.

2. Chipsy

Chipsy nemusí být nutně z brambor, vyzkoušejte chlebové. Stačí chleba nakrájet na tenké plátky, potřít tukem a opéct. Chleba můžete také rozřezat na kostky. Ve větší míse smíchejte olej, česnek, pepř, kmín, mletou papriku a majoránku. Do této směsi pak dejte nakrájené kostky chleba, promíchejte a rozprostřete na plech. Zapečte v troubě.

3. Krutony

Vylepší polévky i saláty. Pěkně křupají a dodávají pokrmu další rozměr. Nakrájejte chlebové kostičky o hraně 1 cm, trochu pokapte olejem, promíchejte a v jedné vrstvě pečte v troubě asi čtvrt hodiny. Hotové krutony můžete ochutit česnekem či bylinkami a skladovat v uzavíratelné dóze.

4. Strouhanka

Také chlebová strouhanka slibuje slastné křupnutí – a skýtá celou řadu možností. Chlebová strouhanka například výtečně chutná na srnčím hřbetu. Vnitřek staršího chleba opečte na tuku s jalovcem, trochou jehličí a soli. Přidat lze i brusinky nebo jedlé kaštany. Maso pak stačí touto pikantní drobenkou posypat. Chlebová strouhanka výborně chutná i třeba v karbenátcích nebo sekané.

5. Polévky

Starý chleba využijte na polévu. Nakrájejte na kostičky chleba a osmažte jak topinky na sádle, zalijte vodou, přidejte polévkové koření. Nechte topinečky rozvařit a dochuťte podle vašeho gusta. Nakonec dejte zavařit vejce a přidejte rozetřený česnek a majoránku.

Ze starého chleba a rajčat lze připravit i vynikající italskou polévku Pappa Al Pomodoro. Podélně rozpůlená rajčata dejte nařezanou stranou nahoru do zapékací nádoby, posypte nadrobno nasekaným česnekem, osolte, opepřete a pokapejte olejem. V troubě vyhřáté na 200 stupňů pečte asi 20 minut. V hrnci na dvou lžících oleje zpeňte zbylý česnek, přidejte konzervovaná rajčata, 200 ml vody a zvolna vařte asi 15 minut. Chleba nakrájejte na kostky a spolu s bazalkou přidejte do hrnce a dalších 5 až 10 minut vařte. Přidejte pevná rajčata i se šťávou ze zapékací mísy, naložte do misek, ozdobte lístky bazalky a pokapejte olejem.

6. Zahušťování

Starý chleba využijete i k zahušťování a zároveň dochucení polévek a omáček. Například do kysela se chleba hodí dokonce líp než mouka, právě pro svou kyselost. I kulajdě dodá vyzrálý chléb hutnější chuť. Skvělý je i do omáček, třeba do guláše.

7. Salát Panzanella

Základem je čerstvá zelenina, hlavně rajčata, a opečený chleba, nakrájený na kostky. Přidejte spoustu olivového oleje, vinagret a bylinky podle chuti a momentálních zásob.

8. Dalamánky z chleba

Budete potřebovat starší krajíce chleba, droždí, hladkou mouku, sůl a kmín. Krajíce chleba - nejlépe přes noc - rozmočíte ve vodě a potom je rozmixujete. Do směsi přidejte droždí a hladkou mouku, vypracujete těsto, které nechte vykynout. Z těsta udělejte malé dalamánky, které nahoře naříznete nožem a posypete solí s kmínem. V troubě pečete na 180 °C.

9. Chlebová pizza

Chléb obalte v rozšlehaném vajíčku a rozprostřete ho po dně pánve s olejem. Navrch naskládejte nakrájenou slaninu, rajčata, olivy a nastrouhaný sýr, ještě pokapte olejem. Pod zakrytou pokličkou dusíte přibližně 5 minut.

10. Chlebové placky

Chléb nakrájejte na kostky, klidně i s kůrkou, dejte do mísy a zalijte mlékem. Nakrájenou slaninu spolu s cibulkou osmahněte a přidejte do chlebové směsi. Do těsta vmíchejte jedno až dvě vejce. Ochuťte pepřem, majoránkou, česnekem a solí. V podobě placek pak smažte na pánvi.

 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod