Kalové čerpadlo využijete v domě i na zahradě

 Dílna 
12. června 2017 15:17 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Kalové čerpadlo využijete například ve chvíli, kdy potřebujete odčerpat vodu ze zahradního jezírka. Internet
Kalové čerpadlo je výborným pomocníkem snad do každého domu. Pomůže vám po vydatných deštích odčerpat vodu ze sklepa, ale snadno díky němu vypustíte i vodu z bazénu nebo zahradního jezírka.

Kalové čerpadlo je primárně určeno k odčerpávání špinavé vody. Hodí se tedy především ve chvílích, kdy je nutno poradit si s vodou, co je znečištěna například bahnem. Speciální typ je pak určen třeba i pro septiky, kdy se ve vodě nachází menší i větší částečky, co by běžné čerpadlo ucpaly a zničily. Při výběru je proto nutné zohlednit především to, k čemu chcete kalové čerpadlo využívat.

Kde všude kalové čerpadlo využijete?

Standardně je kalové čerpadlo vybaveno mřížkou, která brání tomu, aby se přečerpávaly velké kusy nečistot. V případě speciálního čerpadla pro septiky má navíc systém nožů, co umí nečistoty rozmělnit. Některé typy také dokážou vířit obsah uvnitř čerpadla, aby nedošlo k usazování nečistot, což by stroj poničilo.

Obecně přijde toto zařízení vhod nejen při odčerpávání vody ze zaplaveného sklepa či místností v domě, ale také při výměně vody v bazénu a zahradním jezírku. Hodí se i pro vybírání septiku a jímek. Dále se kalové čerpadlo uplatní i při čerpání vody ze studně nebo nádoby, do níž zachytáváte dešťovou vodu.

Tipy pro výběr kalového čerpadla

Hlavním faktorem správného výběru kalového čerpadla je voda, kterou jím budete čerpat, resp. míra jejího znečištění. Něco jiného je přečerpávat vodu z bazénu a něco jiného ze sklepa, kam se společně s vodou dostalo bahno, větve a další nečistoty.

Dalšími důležitými parametry jsou pak zejména:

  • průtok čerpadla – množství vody, co čerpadlo dokáže přečerpat za konkrétní čas
  • celková výška – jaký výškový rozdíl mezi hladinou a výstupem bude muset čerpadlo překonávat (čím větší, tím je nutný výkonnější motor, kalová čerpadla mají obecně menší dopravní výšku, tedy menší tlak na výtoku)
  • konstrukce čerpadla – při občasném užívání vystačí plastový typ, pro ostatní případy se pak vyplatí investovat do nerezového, budete-li čerpadlo přemisťovat, dbejte i na jeho váhu

Kalové čerpadlo je doporučováno pro majitele chat a chalup, kde není zavedena voda a je třeba ji brát ze studně. Vzhledem k všestrannosti využití, jakou dovolují jednotlivé vlastnosti zařízení, se však jeví zejména jako velký pomocník, co ulehčí mnohé práce kolem domu, a to v rámci rutiny i ve výjimečných situacích.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47