Pokud sklízíte bylinky a máte jich dost, vyrobte dětem výborná lízátka

 Ostatní 
25. září 2020 10:40 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Domácí lízatka jsou zdravější než lízátka z obchodu Depositphotos
Konec léta je ideální čas na sběr bylinek. Někdo je suší, někdo z nich vyrábí domácí kosmetiku. Pokud máte děti a nevíte, jak s bylinkami naložit, zkuste svým ratolestem vyrobit lízátka. Budou jim chutnat a vy můžete být klidnější, že dětem podáte dobrotu, která je zdravější než z obchodu.

Držet děti dál od sladkostí, kterých jsou plné obchody, je velmi složité. Existuje ale řešení, jak dětem dobroty dopřát v trochu zdravějším provedení. Třeba lízátka můžete vyrobit snadno doma z bylinek z vaší zahrádky.

I bylinková lízátka sice obsahují cukr, ale také zdraví prospěšné bylinky a med. A na rozdíl od kupovaných nemají v sobě žádná chemická barviva, konzervanty a další škodliviny, takže rozhodně můžete mít čistší svědomí.

Co budete potřebovat

Na výrobu 20 lízátek si připravte tyto ingredience:

  • 20 tyčinek na lízátka
  • 100 g medu, nejlépe od včelaře
  • 80 g krystalového cukru nebo cukru krupice
  • šťávu z poloviny citronu
  • 2 lžíce nadrcených sušených bylinek (šalvěj, máta, levandule, meduňka, lipové květy…)

Co se týká tyčinek na lízátka, můžete je sehnat v papírnictví nebo na internetu. Pokud se vám je ale nechce shánět, nahraďte je obyčejnými špejlemi, které zakrátíte podle potřeby.

Každá bylinka má jiné léčivé schopnosti. Klidně tak můžete vytvořit lízátko, které vašemu dítku uleví při bolesti v krku nebo při nachlazení.

Šalvěj

Nejznámější je její použití jako vnitřní dezinfekce, kdy je vhodná při zánětech a bolestech krku, ústní dutiny, drobných poraněních v ústech nebo při problémech se zuby. Má antibakteriální a antiseptické účinky. Šalvěj dokáže zklidnit i žaludek, střeva a zamezit nadýmání. Látky obsažené v šalvěji také brání nadměrnému pocení, klidní nervy, pomáhají při problémech se stresem či s nespavostí.

Máta

Máta dokáže zklidnit podrážděný zažívací trakt a zmírňuje nadýmání. Oceníte ji jak při střevní chřipce, tak na cestách, pokud trpíte nevolnostmi. Díky své svěžesti uvolňuje dýchací cesty při rýmě a chřipce. Má antibakteriální účinky, uleví od bolavých zubů i dásní.

Levandule

Levandulové silice urychlují léčení zánětů průdušek, chřipky i angíny. Voňavá levandule pomáhá i při nespavosti a bolestech hlavy.

Meduňka

Tato bylina je skvělá pro uklidnění celého organismu. Přednostně se používá pro pacienty trpící určitými formami astmatu, má totiž výrazné tlumivé účinky. Uplatní se ale i při srdečních neurózách. Je výborná pro zlepšení trávení, zatočí s bolestí hlavy a pomůže i při nespavosti.

Lipové květy

Využívají se především pro své odhleňovací, močopudné, potopudné či protizánětlivé účinky. Pomohou vám při chřipce, nachlazení a jiných onemocněních dýchacích cest, neboť dokáží vyvolat pocení, snížit horečku a usnadnit vykašlávání hlenů. O tom, co vše umí lipový květ, jsme blíže psali zde.

Jak na to

Všechny suroviny dejte do hrnce a zahřívejte na mírném plameni, aby se med a cukr rozpustil. Potom ještě chvíli povařte. To, jestli je konzistence vhodná na výrobu lízátek, zjistíte jednoduše tak, že kapku hmoty kápnete na čistý talířek. Jestliže ihned ztuhne, je to správně. Pak celou hmotu nalijte do malého pekáčku, rozkrájejte na kostičky a do každé kostičky zapíchněte tyčinku nebo špejli. Nechejte zcela ztvrdnout.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47