Dovolená na hausbotu: poznejte Čechy z jiné perspektivy

 Ostatní 
28. června 2017 07:50 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kdo má rád vodu, dovolenou na hausbotu si užije po všech stránkách. Shutterstock
Milujete vodu, ale jachtu na moři si nemůžete dovolit? Půjčte si hausbot a objevujte veškerá zákoutí našich řek. Utečte z ruchu velkoměsta a zakotvěte na týden nebo dva v romantické přírodě, kde vás každý den vzbudí šplouchání vody a první, co uvidíte, bude jiskření vycházejícího slunce na vodní hladině.

Tento typ dovolené je vhodný jak pro rodiny s dětmi, pro mladé i starší páry, ale i pro skupiny přátel, nebo pro milovníky rybaření. Pokud máte rádi přírodu a chataření, hausbot je pro vás ideální volbou. Díky hausbotu poznáte nové oblasti, města a vesnice z úplně nové perspektivy.

Objevujte republiku jinak

Hrady, zámky, procházky po horách, návštěvy měst, galerií, zábavních parků, přírodních památek, to vše jsou skvělé nápady jak trávit volný čas a dovolenou. Takto projdete celou republiku po souši. Co ale naše vodní plochy? Ty můžete objevovat právě na rekreačním hausbotu!

Zkušenosti s řízením lodě nepotřebujete

Nikdy jste loď neřídili? Nevadí. K řízení většiny hausbotů nebudete potřebovat žádnou licenci ani předchozí zkušenosti. Na místě vám vše zkušení instruktoři vysvětlí a ukáží, včetně toho, jak zakotvit a bezpečně proplout zdymadly. Nemusíte se ničeho obávat, není na tom nic složitého a naučíte se to velmi rychle. Je to jako řídit, auto, jen mnohem jednodušší.

Bydlete na vodě

Zvolíte-li dovolenou na hausbotu, budete trávit veškerý svůj čas v samém srdci přírody, obklopeni krásnou krajinou. Užijete si se svými blízkými chvíle klidu a odpočinku a budete moci konečně na chvíli úplně vypnout a utéct od světa sociálních sítí, obchodních center a přeplněných silnic.

Zažijte adrenalin

Pokud se vám nechce zakotvit na jednom místě, můžete vyrazit i po vodním toku libovolným směrem. Budete proplouvat zdymadly, což je samo o sobě obrovským adrenalinovým zážitkem jak pro děti, tak pro dospělé. Lodě jsou navíc velmi stabilní, takže mořská nemoc vám opravdu nehrozí.

Jak vypadá život na lodi

Na hausbotu najdete vše, co budete v průběhu plavby potřebovat. A to nejen k plavbě, ale i k vašemu každodennímu životu. Je zde plně vybavená kuchyň včetně nádobí, sporáku, trouby a lednice. K dispozici budete mít jak teplou, tak studenou vodu, jídelní stůl, koupelnu s toaletou a samozřejmě prostor pro spánek.

Pokud zvolíte luxusnější loď, na palubě naleznete i nadstandardní vybavení, jako například televizi, DVD či klimatizaci. Vše závisí na vašich finančních možnostech. I s nejobyčejnější lodí ale budete žít v komfortu a čistotě a zažijete nevšední zážitky.

Na kolik vás to přijde

Na kolik vás dovolená na hausbotu přijde, bude velmi záviset na tom, u jaké společnosti si jej půjčíte, pro kolik lidí bude určen, zda se bude jednat o hausbot z třídy economy nebo premium, ale také zda budete stát nebo cestovat, jelikož palivo není v ceně pronájmu.

Čtyřčlenná rodina za týdenní pobyt na hausbotu zaplatí zhruba 22 tisíc korun. K ceně je nutné připočítat naftu a případné speciální vybavení, jako kola, úklid, zvíře na palubě či cestovní pojištění. Speciálně s malými dětmi ale moc cestovat po vodě nemusíte, takže vám poplatky za naftu téměř odpadnou. Často navíc naleznete i speciální cenové nabídky, díky kterým ještě nějakou tu korunu ušetříte.

Chcete jet na hausbot s přáteli nebo třeba společně s dalším párem? Pronájem hausbotu vás případě skupinky 5 až 7 lidí vyjde na necelých 30 tisíc korun. Jelikož se předpokládá, že s přáteli budete chtít cestovat, připravte si ještě peníze na naftu. Každá loď má jinou spotřebu, ale počítejte zhruba s pěti litry nafty na hodinu. Navíc se peníze rozdělí mezi několik lidí, takže na osobu to nakonec nebude tak velká suma.

Společností, které hausboty nabízejí, je nespočet. Některé nabízejí i půjčení hausbotů do zahraničí, takže můžete brázdit i v zahraničních vodách. Vždy se podívejte, co vše je v ceně pronájmu a co je potřeba vzít s sebou, abyste potom na místě nebyli překvapeni.

Už jste byli někdy na hausbotu? Poraďte ostatním čtenářům na co se při výběru lodě zaměřit a na co nezapomenout.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve