Jak správně čistit žampiony, smrže nebo hlívy?

 Ostatní 
12. října 2019 13:02 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Žampiony se čistí snadno  Depositphotos
Houby jsou momentálně v kurzu. Vyrostlo jich v lese opravdu hodně. Sbírání hub je zábavná činnost, při které si odpočinete od starostí. Nadýcháte se čerstvého vzduchu a protáhnete si nohy. Méně příjemná činnost je čištění a zpracovávání hub. Některé se očišťují odlišně. Zjistěte, jak.

Pokud chcete udělat nějakou dobrotu z hub, základem je jejich důkladné očištění. Ne všechny houby byste měli čistit stejným způsobem. Některé z nich vám navíc ušetří práci, protože jsou poměrně jednoduché. Přečtěte si, jak se očišťují specifické druhy hub.

Hlívy

Hlív existuje několik druhů - ústřičná, plicní nebo dubová. Najdete je v listnatých lesích. Rostou většinou přímo na kmenech stromů. Nejvíce jich najdete na konci podzimu, ale na nějaké můžete narazit už teď. Hlívy velmi prospívají lidskému organismu, posilují totiž imunitu.

Hlívu můžete očistit velmi snadným způsobem. K vaření budete potřebovat pouze klobouk, stonky tedy odřežte a vyhoďte je. K ničemu už vám nebudou. Stačí, když je utřete navlhčenou papírovou utěrkou a párátkem vyčistíte špínu, která se nachází v žábrách pod kloboukem.

Žampiony

Žampiony rostou v travnatých porostech. Najdete je na loukách či v příkopech, ale i v zahradách. Žampionů existuje několik druhů, ale jeden z nich je jedovatý. Nazývá se žampion zápašný. Předtím, než houby začnete připravovat, měli byste si ověřit, zda mezi nimi nemáte právě tento jedovatý druh.

Žampiony se v kuchyni používají patrně ze všech hub nejvíce. Chutnají dobře a můžete je dát do omáček, polévek či salátů. Musíte z nich však odstranit veškeré bakterie a plísně. Připravte si misku s trochou vody, špetkou soli a lžící mouky. Všechny ingredience smíchejte dohromady a dejte do nich žampiony. Promíchejte je tam a po chvíli vytáhněte. Opláchněte je vodou a máte hotovo.

Smrže

Klobouk smrže sice vypadá poněkud zvláštně, ale jde o jedlou a chutnou houbu. Struktura klobouku připomíná včelí plástev. Smrž najdete v křovinách, lesích nebo příkopech. Žampióny se umývají ve vodě, ale se smrži byste to dělat neměli, protože by změkly.

Dejte smrže do misky a protřepejte je, abyste z nich dostali různé nečistoty, které na nich zbyly z lesa. Pokuste se to udělat tak, abyste žádnou houbu nezlomili. Následující krok bude trochu pracný. Vezměte si kartáček se štětinami, můžete použít třeba starý kartáček na zuby a s jeho pomocí odstranit nečistoty z vnitřní strany houby. (Dále čtěte: Jakým způsobem můžete uchovat sesbírané houby).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47