Bylinky nestačí jen umět pěstovat, je třeba je i dobře používat

 Ostatní 
28. června 2017 12:39 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Bylinky nestačí do jídla bezhlavě naházet, je třeba vědět, jak se která používá Shutterstock
Bylinky k vaření neodmyslitelně patří. Nejlepší je používat je čerstvé, i když některé, například majoránka nebo kopr, jsou dobré i sušené nebo naložené. Základem úspěchu je ale umět bylinky správně při vaření používat. Ne každou je dobré vařit a dobré je i vědět, která rostlinka se k jakému jídlu nejlépe hodí.

Pažitka, petržel, bazalka, koriandr, estragon, kerblík, kopr, dobromysl či majoránka se obvykle přidávají do jídla až nakonec. Jinak se tyto bylinky rozvaří, zešednou a ztratí vůni i chuť.

Rozmarýn, šalvěj, tymián, bobkový list nebo levandule naopak snesou delší pobyt při vyšších teplotách. Pokud například rozmarýn nebo bobkový list dostatečně nepovaříte, jejich aroma se ani neuvolní.

Využití bylinek

Bazalka

Bazalka se hodí do všech jídel, která se podávají spolu s rajčaty. Je výborná v salátech, omáčkách nebo polévkách. Vhodná je i do různých marinád, krásně dochutí pizzu, těstoviny i mleté maso. Velmi dobře se kombinuje s česnekem, kapary, pažitkou, koriandrem, česnekem, majoránkou, dobromyslí, mátou, petrželí, rozmarýnem a tymiánem. Při vaření v rajské omáčce nebo jiném kyselém prostředí bazalka rychle zčerná a ztrácí vůni.

Bazalkové listy se mohou trhat, sekat nebo krájet nožem, při krájení se však snadno poškodí a rychle ztmavnou. Kromě toho, že má bazalka pozitivní vliv na trávení, umí i zklidnit nervovou soustavu, zvyšuje chuť k jídlu a funguje jako afrodiziakum.

Meduňka

Čerstvá meduňka má příjemnou citronovou vůni. Využijete ji v kuchyni při přípravě ovocných i zeleninových salátů, k ochucení ryb a mořských plodů i některých masitých pokrmů. Hodí se například do omáček na drůbež. Meduňkou také můžete vylepšit chuť míchaným nápojům. Má uklidňující účinky na nervovou soustavu, pomáhá při nachlazení, kašli, trávicích problémech i problémech se srdeční slabostí. Také zvyšuje tvorbu žluče, snižuje tvorbu plynů, zpomaluje tep a mírně snižuje krevní tlak.

Koriandr

Koriandr je hojně využíván v asijské kuchyni. Čerstvá nať je vynikající koření na grilované ryby. Také se hodí do salátů, majonéz, tvarohových pomazánek a smetanových zálivek. Listy koriandru umí dochutit i houby. Semena koriandru se používají při pečení pečiva i zákusků a vánočního cukroví.

Koriandr se používá do nádivek, paštik a pod tučná masa. Je chuťově výrazný a k jídlům, ve kterých je velmi cítit, je vhodné suché červené víno, k salátům zase suché bílé. Koriandr pomáhá při zažívacích potížích, povzbuzuje nervovou činnost a stimuluje tělesnou činnost. Je vhodný při kašli a příznivě ovlivňuje činnost slinivky břišní. Tato bylina se používá dokonce i k hubení střevních parazitů.

Saturejka

Čerstvou i sušenou saturejku využijete k ochucení steaků a grilovaných mas a ryb, nezbytná je při přípravě divočiny a v balkánské kuchyni. Můžete ji přidat také do vody při vaření fazolí nebo hrachu, kapusty a podobných potravin, způsobujících nadýmání. Se saturejkou ale zacházejte opatrně, abyste nepřebili chuť jídla. Často opomíjená saturejka obsahuje hlavně třísloviny a silici, které mají antiseptický účinek. Povzbuzuje chuť k jídlu, zmírňuje lehčí průjmy, působí proti nadýmání. Odvar ze saturejky snižuje krevní tlak a příznivě působí na srdce i při průduškovém astmatu.

Rozmarýn

Rozmarýn má velice silnou aromatickou chuť, proto je třeba dávat opravdu pozor při dávkování. Hodí se hlavně k masu, protože mu dodá chuť zvěřiny – hlavně k telecímu, skopovému, králičímu i drůbežímu. Opékanému masu na rožni dodá slabě uzenou příchuť. Přidává se také k zelenině smažené na olivovém oleji. Chutná i v salátech, nádivkách nebo zapečených bramborách.

Výborně se snoubí s baklažánem, cibulí, rajčaty, pastiňákem, se zelím, s čočkou, houbami, masem, bramborami, s vejci, rybami nebo smetanovým sýrem. Dobře se kombinuje s bobkovým listem, česnekem, mátou, levandulí, šalvějí, saturejkou, tymiánem, dobromyslí (oreganem), pažitkou a petrželí. Upravuje trávení, má desinfekční účinky a používá se při zahlenění průdušek, plic a dutin z důvodu nachlazení, chřipky nebo také kvůli alergii.

Tymián

Tymián jako koření naleznete snad ve všech evropských kuchyních. Neobejde se bez něj francouzská, španělská, italská, řecká nebo balkánská kuchyně. Hodí se při přípravě masa (grilování, uzení, karbanátky), přidává se do omáček nebo jídel z luštěnin, ale také do paštik. Je vhodný i k rybám a používá se při nakládání okurek.

Tymián je také součástí některého polévkového koření. Tymián je velmi aromatické koření, a proto by se jej mělo užívat rozumné množství. Lze ho libovolně kombinovat s ostatním kořením. Z léčivého hlediska pomáhá uvolnit průdušky, je účinný proti bakteriím, plísním i parazitům. Tymián také působí proti průjmům, nadýmání a zánětech zažívacího traktu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47