Máte doma mikrovlnku? Možná vám ruší signál internetu

 Dům 
21. července 2017 08:37 / Marie Popelková
  4
📷
1 fotografie v galerii
Pokud se vám výrazně zpomalí internet ve chvíli, kdy si v mikrovlnce ohříváte jídlo, má to své vysvětlení. Shutterstock
O mikrovlnkách existuje spousta nesmyslných mýtů, které byly dávno vyvráceny. Jedno tvrzení se ale skutečně zakládá na pravdě - tento spotřebič doopravdy dokáže rušit váš signál internetu!

Je dokázané, že za určitých okolností může mikrovlnka rušit signál internetu. Obvykle totiž k ohřevu potravin využívá mikrovlnných vln v části spektra, kde operuje i 2,4 GHz wi-fi.
 
Mikrovlnná trouba je odstíněna tak, aby k interferencím nedocházelo, ale i tak se to stává. Výsledkem je, že v okolí mikrovlnky vám během ohřevu může vypadnout signál wi-fi. Jindy se jenom zpomalí rychlost přenosu. Stačí, aby byl v blízkosti wi-fi router, přijímací zařízení (počítač, mobil) může být i v jiné místnosti.

Důvod, proč na prakticky stejné frekvenci vysílá Bluetooth, chůvička, wi-fi router i mikrovlnka, je docela jednoduchý. Protože je to pásmo, kde není potřeba žádné licence. V USA je rezervováno pro civilní, výzkumné a vědecké účely. V ČR je pásmo kolem 2,4 GHz vymezeno ČTÚ pro provoz různých zařízení. Je třeba vždy zkontrolovat, zda přístroj splňuje českou certifikaci.

Co s tím?

O tom, jak nastavit router, aby člověk interference minimalizoval, se na diskuzních fórech vedou dlouhé debaty. Lze například experimentovat s kanály (zkuste některé z krajních) wi-fi signálu, to je ostatně dobrá rada i pro minimalizaci interferencí s ostatními wi-fi v dosahu.

Další možností je přepnout na 5GHz pásmo, pokud to váš router i zařízení umožňují.

Co ještě může narušit signál wi-fi?

Wi-fi je celkem zajímavé, uvnitř budov se totiž díky nejrůznějším odrazům chová dost zvláštně. Někdy máte slušný signál 20 metrů od routeru, zatímco pět metrů od zdroje vám vypadává. Na vině mohou být různé interference:

  • ostatní wi-fi v okolí: asi nejčastějším důvodem jsou další wi-fi sítě v okolí. Podívejte se (třeba pomocí mobilní aplikace), jaké kanály jsou obsazeny.
  • chůvičky a alarmy
  • bezdrátové herní ovladače
  • některé druhy zářivek

Podle statistik citovaných Cisco (Jupiter Research) jsou dvě třetiny všech problémů s wi-fi v domácnostech důsledkem interferencí s dalšími zařízeními. Nemá cenu kvůli tomu hned kupovat silnější router - k interferencím prostě dochází. Zkuste experimentovat s kanály wi-fi nebo s umístěním routeru.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve