Vzhůru na dřevo se štípačkou!

 Dílna 
14. srpna 2017 20:29 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Už Vás nebaví štípat dřevo sekerou? Štípačka na dřevo ušetří Váš čas i záda.  Shutterstock
Znáte ten pocit, kdy po několikahodinovém štípání dříví prohlížíte čerstvé mozoly, záda vás bolí a máte neodbytný pocit, že se ta hromada nezpracovaných špalků spíše zvětšuje? Je zbytečné se trápit, dnes to jde i jinak. A to daleko pohodlněji.

Štípačka na dřevo Vám velmi usnadní přípravu dřeva na zimní sezónu. Pro každého pro koho je ruční štípaní dřeva příliš náročné, bude neocenitelným pomocníkem.Štípačka na dřevo pomocí tlakové síly vyvíjené na štípací klín, roztrhne špalek nebo kulatinu na dva případně čtyři díly.

Jak štípačky fungují  

Hydraulický okruh každé štípačky pohání elektrický nebo čtyřdobý spalovací motor. Spodní stolice stroje pracuje jako protipól štípacího klínu, zajišťuje držení štípaného kmenu ve správné poloze. Štípačky se rozdělují na horizontální a vertikální typy.  

Horizontální štípačka vyhoví uživatelům, kteří nejsou na palivovém dříví závislí a přitápějí si jen příležitostně. Tlak pěti tun si dokáže poradit až s půlmetrovými poleny. Výhodou těchto strojů je jejich nízká hmotnost, ideálně do 45 kg. 

Vertikální štípačky jsou určeny pro zpracovávání větších objemů dřeva. Oproti sekyře pracují čtyřikrát rychleji. Jsou opatřeny polohovacím pracovním stolem, který umožní štípání polen široké škály rozměrů, a obouruční bezpečnostní úchop. Stroj s tlakem 6 tun si dokáže poradit s poleny dlouhými kolem jednoho metru. Stroje s tlakem 10 tun se nezastaví ani před poleny s průměrem 40 cm o délce až 130 cm. Při takovém výkonu je žádoucí elektrický motor s třemi fázemi, které zabrání případným výpadkům elektrického proudu. 
Výhodou vertikálních štípaček je variabilní konstrukce klínu, která dává na výběr, zda polena půlit, nebo rovnou čtvrtit. 

Příprava štípačky

Moderní štípačky na dříví fungují na elektrický proud. Před započetím prací tak kabel od stroje zapojte do elektrické zásuvky se standardním výkonem 230V. Doporučuje se přitom používat elektrické zásuvky, které mají ochranu proti přepětí.

Samotnou štípačku je třeba sestavit dle návodu od výrobce. Každá štípačka má své podpěrné koleno, které se přišroubuje k tělu štípačky. Stroj musí být během práce na stabilní podložce, která je rovná a plochá.

Vzhledem k tomu, že je stroj napojen na elektrický proud, vyvarujte se práci ve vlhkém prostředí, štípačku raději umístěte nad zem, a to alespoň do výšky kolem 60 centimetrů. To koneckonců přispěje k pohodlnějšímu ovládání přístroje, nebudete se při práci muset tolik ohýbat.

Štípačku dřeva používejte během provozu tak, že každou rukou budete ovládat páku řídící hydrauliky na příslušné straně. Pokud ruce sundáte z ovládání, stroj se automaticky zastaví a posunovač polena se vrátí zpět do původní polohy.

Štípání

Do štípačky vložte poleno v odpovídající délce tak, aby bylo ukotveno z obou stran a nevyčnívalo. Poleno vždy vkládejte tak, aby štípání probíhalo podél jeho letokruhů. Nikdy polena nevkládejte napříč, stroj by rozštípnutí nemusel zvládnout a došlo by k jeho přehřátí a poškození.

Jakmile máte poleno vložené, stiskněte oběma rukama ovládání hydrauliky. Posunovač bude poleno tlačit proti klínu. Vzniklým tlakem dojde k jeho rozštípnutí. Jakmile je hotovo, ruce sundejte z ovládání a polínka vyndejte.

Před dalším štípáním vždy vyčkejte několik vteřin, aby stroj opět nabral správný tlak a zároveň nedošlo k jeho přehřátí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít