Namíchat si sám beton není složité. Musíte jen znát postup a správné poměry surovin

 Dílna 
28. prosince 2020 13:09 / Marie Popelková
  10
📷
4 fotografie v galerii
Namíchat si beton zvládnete i sami Depositphotos
Pokud doma nebo na chalupě potřebujete něco zabetonovat, není nic jednoduššího, než si beton svépomocí vyrobit. Když znáte správný postup a hlavně poměr surovin, zvládnete to.

Letošní zima stavebníkům přeje, a tak stále mohou například betonovat. Pozvat si firmu, která vám na stavbu přiveze už hotový beton, je sice bez práce, ale stojí to nemalé peníze. Pokud chcete ušetřit, je lepší si beton připravit svépomocí. Je však třeba vědět, jak na to.

Beton tvoří čtyři suroviny

Pro výrobu betonu budete potřebovat čtyři základní složky:

  • písek - frakce 0-4 mm
  • štěrk - frakce 4-16 mm
  • cement 
  • voda

Co se týká cementu, ten v betonu zastává roli pojiva. Vodu, kterou použijete k výrobě betonu, berte ideálně z vodovodu. Můžete samozřejmě využít vodu i z jiných zdrojů, musí ale být bez jakýchkoliv nečistot a škodlivých látek.

Použít lze také speciální příměsi, které upravují vlastnosti betonové směsi. Kupříkladu mohou zpomalit či urychlit tvrdnutí směsi a nebo zvýšit její tekutost.

Začněte vodou

Pokud se pustíte do přípravy betonu, vždy začněte vodou. Pak do stavební míchačky přidejte 3–4 lopaty kameniva a po promísení přidávejte postupně celou vypočítanou dávku cementu. Cement dávkujte v závislosti na typu konstrukce a návrhu projektanta. 

Po zamísení cementu postupně přidávejte štěrk, dokud nebude mít beton požadovanou konzistenci. Míchejte příbližně 3 až 5 minut. Vodu dávkujte přiměřeně. Přebytečná voda snižuje pevnost betonu a jeho životnost. Mějte na paměti, že v kamenivu je běžně obsaženo asi 5 až 15 % vlhkosti. Obzvláště při výrobě vnitřních podkladových betonů a potěrů se vyvarujte předávkování vody. Tyto typy betonů lépe tuhnou a vykazují vyšší výsledné pevnosti při zpracování v polosuché konzistenci.

Klíčový je poměr

Zásadní je zvolit správný poměr surovin. Abyste nešlápli vedle, je třeba dopředu vědět, jaký typ betonu potřebujete.

Základový beton

Na základový beton smíchejte 25 kg cementu, 35 až 40 kg štěrkopísku, 70 až 80 kg štěrku a devět až 12 litrů vody, záleží na vlhkosti kameniva.

Nosný beton

U nosného betonu smíchejte 25 kg cementu, 30 až 35 kg štěrkopísku, 65 až 75 kg štěrku a devět až 12 litrů vody.

Betonový potěr

Jestliže se chystáte vytvořit betonový potěr, smíchejte 25 kg cementu, 110 až 140 kg štěrkopísku a osm až devět litrů vody.

Malta na zdění

Co se týká malty na zdění, tak v tomto případě smíchejte 25 kg cementu se 120 až 130 kg písku, 30 až 50 kg vápenného hydrátu a  k tomu přidejte 10 až 12 litrů vody.

Každá míchačka má samozřejmě trochu jiný objem. Pokud použijete tu o objemu 120 litrů, budete pro výrobu metru krychlového betonu muset proces míchání zopakovat 8x. O tom, jaká pravidla je třeba dodržet při betonování v zimě, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty