Postavte si vlastní lis na jablka a další ovoce
Konstrukce
Jako materiál poslouží to, co máte doma. Nejjednodušší je práce se dřevem. Dva kusy pořádného prkna nebo trámu. Ocelové šrouby na vyvinutí tlaku a lisující část, pod kterou zabalíte do plátýnka jablka. Zbývá už jen vyřešit nádobu, do které uděláte otvor, kterým bude šťáva vytékat do připravených mís nebo kyblíků. Na obrázku je použita krabice na elektroinstalaci.
Jediné nepohodlí tohoto řešení je, že při lisování musíte utahovat postupně čtyři šrouby. Zručnější by jistě přišli i na variantu, jak postavit lis s jediným šroubem uprostřed. Vyžadovalo by to ale náročnější konstrukci ze dřeva. Fantazii se tedy meze nekladou. Podstatné je, zda jste zruční.
V případě, že ale nemáte žádný materiál a konstrukce by vám činila velké potíže, doporučujeme zakoupit jednoduchý lis. Ty nejmenší startují na cenách okolo dvou tisíc. Vhodné jsou ty o něco větší. I investice tří tisíc se může vyplatit. Uděláte totiž mnoho šťávy.
Uchování moštu
Aby vylisovaný mošt vydržel, bude potřeba ho sterilovat. Do zavařovacího hrnce dáme láhve s moštem naplněné po okraj. Vodu dáme do dvou třetin lahví. Zahřejeme mošt na 70 stupňů. Nečistoty z moštu se vyplaví do vody. Vyjmeme láhve, odlijeme část moštu, aby hladina byla těsně ke zúžení lahve. Zazátkujeme propařenými novými zátkami.