Co byste nikdy neměli dávat do mikrovlnky. Jen alobal to není

 Ostatní 
26. května 2019 08:34 / Gabriela Simenonová
  20
📷
6 fotografií v galerii
Mikrovlnka je praktický spotřebič, ale musí se správně používat Shutterstock
Mikrovlnou troubu má v domácnosti snad každý. Jde o velmi pohodlného pomocníka, díky němuž jsou naše pokrmy ohřáté za několik desítek sekund. Ano, mikrovlnka je praktický spotřebič, ale mnoho lidí netuší, jak ji správně používat.

Tak například téměř každý z nás ví, že do ní nepatří alobal, ale o jiných zakázaných předmětech či potravinách mnoho lidí vůbec netuší. Pojďte se podívat, co nedávat do mikrovlnky za žádných okolností.

Vejce

Chcete-li zabránit tomu, abyste z vaší mikrovlnky museli seškrabovat zbytky explodovaných potravin, vyhněte se určitě přípravě vajíčka natvrdo. Nehrozí sice nějaké smrtelné nebezpečí, ale úplná legrace to také není. Tekutina v syrovém vajíčku se totiž teplem rychle mění v páru, čímž zvětšuje svůj objem. To samozřejmě skořápka nevydrží a exploduje. Pokud tedy nechcete strávit hodiny čištěním mikrovlnky, případně malovat kuchyň, raději to nezkoušejte.

Syrové maso

Syrové maso nikdy v mikrovlnce neohřívejte a při rozmrazování masa nezapomeňte zvolit vhodný program. Předejdete tak pomnožení bakterií na mase a tím i případnému zkažení masa.

Plastové či papírové obaly

Vkládání potravin v papírových i plastových obalech do mikrovlnky je samostatnou kapitolou. Papírové tašky, v nichž máte zabalené něco, co chcete vložit do mikrovlnky, totiž většinou obsahují spoje s lepidlem. Toto lepidlo se pak teplem uvolňuje do jídla, což může být zdraví nebezpečné.

O plastových obalech snad ani nemusíme mluvit, a proto je lepší je do mikrovlnky vůbec nedávat. Jinak riskujete dobře zahřátý pokrm, ale s příchutí nebezpečných chemikálií.

Pozlacené a kovové nádobí 

Do mikrovlnné trouby skutečně talíře se zlatým ornamentem nebo nerezové misky nepatří. Pokud je tam dáte, spotřebič zareaguje i na sebemenší kovový proužek a zajiskří jak při ohňostroji.

Pozor na nebezpečné nic

Mikrovlnka se nemá pouštět naprázdno, a to z jednoduchého důvodu. Tento spotřebič ohřívá jídlo tak, že pomocí elektromagnetických vln ohřívá molekuly vody v jídle a nápojích. Pokud tyto vlny nemá co absorbovat, vaše mikrovlnka může jednoduše zkolabovat. A je dost pravděpodobné, že definitivně. Na druhou stranu si mikrovlnka si dokáže poradit s praktickými záležitostmi. Psali jsme zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve