Proč by se dýně hokkaido neměla loupat? Většina lidí to stále neví
Dýně jsou obecně považovány za chutný, ale především velmi zdravý doplněk jídelníčku. Obsahují velké množství antioxidantů, vitaminů, minerálů a vlákniny. Dýním především v našem kraji vévodí dýně hokkaido, která v našich kuchyních našla své stálé místo.
Polévka, kterou z mexické dýně neuděláte
Dýňová polévka se stala symbolem podzimu. Každý ji dělá jinak a vždy je velmi chutná. Musí se však použít dýně hokkaido, protože například mexická dýně má velmi vodnatou konzistenci a nevýraznou chuť. Naopak hokkaido má tak sladkou a jemnou chuť, že můžete polévku připravit pouze ze samotné dýně.
Když ale obděláte na másle cibulku s česnekem, přihodíte na kostičky nakrájenou dýni, dvě brambory a velkou mrkev, povaříte a rozmixujete, vaše chuťové buňky zažijí extázi. Zdokonalit to už můžete jen při servírování, když doprostřed misky plné dýňové polévky dáte velkou lžíci zakysané smetany, zakápnete olivovým olejem a vydatně zasypete dýňovými nebo slunečnicovými semínky.
Jen tak i jako příloha
Hokkaido, která u nás již zcela zdomácněla a často se používá pouze s jedním „k“ - tedy hokaido, je však vynikající i jako pečená zelenina k masu. V kombinaci s další pečenou zeleninou (např. mrkví, celerem a řepou) se může podávat i jako hlavní jídlo, což ocení především vegetariáni a vegani. Skvěle chutná i při přípravě rizot nebo omáček. Pyré z pečené dýně se může použít i jako náhražka tuků při pečení, nebo jako náplň do kulatého amerického koláče.
Oblíbená je i u dětí
Pro její vynikající nasládlou chuť si ji oblíbily i děti, a to jak starší, tak kojenci. Dýně je v dětské stravě vhodná již od prvních měsíců příkrmu jak samotná, tak v kombinaci s jinou zeleninou. Větším dětem z ní můžete upéct dýňový perník nebo chléb.
Nikdy neloupat!
Důležité je dýni při jakékoliv přípravě neloupat. Když ji oloupete, tak se vám sice nic nestane, ale zbytečně se připravíte o velké množství vitaminů. Hokkaido se navíc ani loupat nemusí, protože při pečení i vaření slupka krásně změkne. Když si ji dáte jako přílohu, nebo použijete při přípravě rizota, rozříznete nebo rozmáčknete ji i se slupkou jako máslo. A ani v rozmixované polévce nenajdete jedinou stopu po slupce. Nehledě na to, že loupat syrovou dýni není ani nic zábavného - dužina je tvrdá a slupka zrovna tak a můžete se dokonce i poranit.
Loupete dýni hokkaido? Pokud ano, tak proč a v jakém stavu – syrovou nebo vařenou?