Proč by se dýně hokkaido neměla loupat? Většina lidí to stále neví

 Ostatní 
07. října 2017 14:37 / Kateřina Kofroňová
  10
📷
5 fotografií v galerii
Dýně hokkaido je jediná dýně, které byste se měli odnaučit loupat slupku. Shutterstock
Dýně hokkaido se od ostatních dýní liší nejen svým pravidelně zaobleným vzhledem. Je známa svou vynikající kaštanovou či oříškovou chutí a hodí se při přípravě polévek, ale i do pečených či dušených jídel. Od ostatních dýní se však nejvíc liší tím, že se neloupe!

Dýně jsou obecně považovány za chutný, ale především velmi zdravý doplněk jídelníčku. Obsahují velké množství antioxidantů, vitaminů, minerálů a vlákniny. Dýním především v našem kraji vévodí dýně hokkaido, která v našich kuchyních našla své stálé místo.

Polévka, kterou z mexické dýně neuděláte

Dýňová polévka se stala symbolem podzimu. Každý ji dělá jinak a vždy je velmi chutná. Musí se však použít dýně hokkaido, protože například mexická dýně má velmi vodnatou konzistenci a nevýraznou chuť. Naopak hokkaido má tak sladkou a jemnou chuť, že můžete polévku připravit pouze ze samotné dýně.

Když ale obděláte na másle cibulku s česnekem, přihodíte na kostičky nakrájenou dýni, dvě brambory a velkou mrkev, povaříte a rozmixujete, vaše chuťové buňky zažijí extázi. Zdokonalit to už můžete jen při servírování, když doprostřed misky plné dýňové polévky dáte velkou lžíci zakysané smetany, zakápnete olivovým olejem a vydatně zasypete dýňovými nebo slunečnicovými semínky.

Jen tak i jako příloha

Hokkaido, která u nás již zcela zdomácněla a často se používá pouze s jedním „k“ - tedy hokaido, je však vynikající i jako pečená zelenina k masu. V kombinaci s další pečenou zeleninou (např. mrkví, celerem a řepou) se může podávat i jako hlavní jídlo, což ocení především vegetariáni a vegani. Skvěle chutná i při přípravě rizot nebo omáček. Pyré z pečené dýně se může použít i jako náhražka tuků při pečení, nebo jako náplň do kulatého amerického koláče.

Oblíbená je i u dětí

Pro její vynikající nasládlou chuť si ji oblíbily i děti, a to jak starší, tak kojenci. Dýně je v dětské stravě vhodná již od prvních měsíců příkrmu jak samotná, tak v kombinaci s jinou zeleninou. Větším dětem z ní můžete upéct dýňový perník nebo chléb.

Nikdy neloupat!

Důležité je dýni při jakékoliv přípravě neloupat. Když ji oloupete, tak se vám sice nic nestane, ale zbytečně se připravíte o velké množství vitaminů. Hokkaido se navíc ani loupat nemusí, protože při pečení i vaření slupka krásně změkne. Když si ji dáte jako přílohu, nebo použijete při přípravě rizota, rozříznete nebo rozmáčknete ji i se slupkou jako máslo. A ani v rozmixované polévce nenajdete jedinou stopu po slupce. Nehledě na to, že loupat syrovou dýni není ani nic zábavného - dužina je tvrdá a slupka zrovna tak a můžete se dokonce i poranit.

Loupete dýni hokkaido? Pokud ano, tak proč a v jakém stavu – syrovou nebo vařenou?

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum