Vyrobte si čerstvé domácí máslo: Chutnější, kvalitnější a levnější než kupované
Proč se uchylovat k nezdravým náhražkám másla, když můžete mít s trochou práce kvalitní domácí máslo za rozumné peníze? A nebude to žádná pět let stará zmrazená kostka, ale opravdu čerstvá pochoutka. Máme pro vás jednoduchý návod, který je vyzkoušený a ověřený.
Potřebné suroviny a vybavení
Základem je pochopitelně smetana, která by měla mít obsah tuku vyšší než 30 %. Na trhu je celá řada výrobků. Můžete tedy experimentovat, se kterým je máslo nejlepší. Jednoznačně největší výhra je, pokud máte možnost se dostat k pravé čerstvé smetaně od chovatele krav. Ale i když koupíte dva kelímky v supermarketu, bude stát výsledek za to.
Pak potřebujete vhodný mixér či šlehač. Tady není situace docela jednoduchá, protože ne každý stroj je schopen ušlehat smetanu tak, aby máslo vzniklo. Nejjistější kombinace je osvědčeným způsobem vyrobit šlehačku a dále pokračovat ponorným mixérem s vyšším výkonem. Máslo zvládnou ale také silnější metly. Ty můžete použít od začátku šlehání až do konce. Můžete také použít starý postup, kdy se máslo tlouklo speciálním tloukem.
Postup
Libovolným způsobem se dostaňte do fáze šlehačky – pochopitelně bez ztužovače. Pak pokračujte každopádně buď ponorným mixérem, nebo silnějšími metlami. Vylučuje se podmáslí, které můžete použít buď na pití, nebo zadělávání chleba. Až bude máslo dost hutné, podmáslí slijte, vyjměte hroudu másla a pod studenou tekoucí vodou ji můžete hníst. Vyloučí se zbytky syrovátky. Máslo byste měli ještě dvakrát promísit mixérem a opakovat postup s tekoucí vodou. Máte hotovo. Máslo můžete dát do vhodné krabičky a vložit do lednice nebo hned začerstva namazat na chléb či rohlík.