V čem podávat alkohol? Pořiďte si sklenice pro každou příležitost
Sklenice na bílé víno poznáte podle tvaru tulipánu, který se směrem vzhůru zužuje. Méně intenzivní aroma díky tomu lépe vynikne. Sklenky s bílým vínem se vyznačují vysokou stopkou a jsou uzpůsobené k držení ve spodní části nožičky blízko její patky, aby se nápoj neohříval o ruku.
Červené víno nejlépe vynikne v zakulacené sklenici s kratší nožičkou a širokou vrchní částí. Tento tvar si vysloužila především kvůli možnosti kroužit s nápojem a tím ho provzdušnit a rozvinout jeho vůni. Pokud by byla sklenka na víno nahoře hodně zúžená, mohlo by se stát, že by byla vůně moc intenzivní. Sklenice se drží při vrchním konci nožičky.
Se slavnostní příležitostí je neodmyslitelně spjaté šampaňské. Lahodný nápoj můžete hostům nabídnout ve sklenici přezdívané flétna. Pojmenování si vysloužila především díky úzkému a dlouhému tělu.
Pálenku nebo vodku servírujte vždy v univerzálním panáku, tzv. shot glass, určeným k pití na jeden lok. Pokud si však hodláte vychutnat například kvalitní whisky, poohlédněte se po speciální sklenici na nožce, která vypadá jako tulipán. Výhoda je v zúženém hrdle, díky kterému bude vůně více koncentrovat.
Koňakovka. Tato sklenka na podávání brandy, koňaku, ale také whisky je v angličtině známá pod názvem Brandy Snifter. Zúžená vrchní část opět pomáhá koncentraci vůně nápoje. Díky oblému tvaru se dobře drží, a to za tělo sklenky. Dlouhá nožka a malý kalíšek. Právě tím se vyznačuje sklenice na likéry. Ať už do ní dáte hořký, hořko-sladký či pouze sladký likér, své hosty jistě potěšíte.