Připravte si vlastní kaštanovou mast. Pomůže vám od řady neduhů

 Dílna 
08. října 2017 14:01 / Marie Popelková
  2
📷
3 fotografie v galerii
K výrobě kaštanové masti vám budou stačit plody kaštanu, listy a kokosový olej. Shutterstock
Kaštany nemusíte využít je jako krmivo pro lesní zvěř či drobné dekorace na špejlích. Můžete si z nich vyrobit i kaštanovou mast. Používá se k úlevě bolesti a otoku ve svalech končetin, kloubů a šlach. Pomáhá i při křečových žilách nebo svalových křečích.

Listy, kůra a květy kaštanu koňského se tradičně používají k výrobě léčivých procedur, sirupů a čajů. Hlavní účinnou látkou jírovce je jeho extrakt aescin. Aescin je považován za protizánětlivé tonikum pro žíly. Mast z kaštanů (známá jako koňská mast) se obvykle používá třikrát až čtyřikrát denně. Při prvních známkách zlepšení se dávky snižují. Citliví jedinci ale mohou být na mast alergičtí, její používání se nedoporučuje těhotným ženám nebo lidem, kteří podstupují léčbu ledvin nebo jater.

Kaštanové tinktury, krémy a gely pomáhají ale také při revmatu a dně, kdy zlepšují prokrvení postiženého místa a působí protizánětlivě. Oblíbené jsou i k úlevě takzvaných těžkých nohou, protože působí stimulačně na lymfatický systém. Ze stejného důvodu se tyto produkty doporučují i k masážím a zábalům k odstraňování celulitidy, neboť zároveň stimulují odplavování podkožních usazenin zlepšením toku lymfy a pokožku vypínají.

Kaštanovou mast si velmi snadno připravíte i doma. Receptů existuje několik. Vybrali jsme pro vás dva z nich.

Recept na kaštanovou mast z listů

K výrobě masti postačí pouze dvě ingredience, a to jsou listy kaštanu koňského a kokosový olej.

Olej by se měl ohřát, nedoporučuje se ho dostat k varu. Jakmile je olej teplý, přidají se listy kaštanu koňského. Listy při zahřívání začnou vadnout a hnědnout. Pokud jsou listy úplně hnědé, znamená to, že je již vše připraveno. Poté se listy vyndají pomocí kleští a olej s extraktem se nechá vychladnout. Vychladnutí je důležité, aby došlo k usazení nečistot na dno hrnce. Pozor, listy se musí v oleji jemně vyluhovat, ale ne smažit! Prudký žár zničí nebo změní léčivé složky v rostlinách i v oleji.

Nakonec vše přelijte do vydezinfikované sklenice – a je hotovo. Tato mast je zvlášť účinná na křečové žíly na nohou a metličkové žilky na nohách i tvářích.

Kaštanová mast z plodů

K výrobě použijte kaštany ze stromu jírovec maďal, nikoliv jedlé kaštany patřící do jiné čeledi a neobsahující léčivou látku aescin!

Nejprve si budete muset vyrobit kaštanovou tinkturu z asi z 20 ks kaštanů. Nasekejte kaštany na malé kousky, zalijte je 150 ml čisté 40% vodky a vložte do uzavíratelné sklenice, ve které tinkturu budete luhovat 1 měsíc. Každý den sklenici protřepte. Po měsíci tinkturu přeceďte.

Pak vezměte 3 sáčky želatiny agar agar a uvařte ji podle návodu. Až želatina zhoustne a vychladne, přidejte k ní 150 ml připravené tinktury, 2 čajové lžíce levandulového oleje, lžičku kafrového a mrkvového oleje a vše rozmixujte ručním elektrickým šlehačem, až vznikne celistvý krém.

Mast skladujte v ledničce v uzavřené nádobě a spotřebujte do 3 měsíců.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod