S podzimem se pojí řada českých tradic, které stojí za oživení

 Ostatní 
11. listopadu 2017 08:52 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
S podzimem se od pradávna pojí řada krásných zvyků Internet
S podzimem se v dobách našich předků pojila celá řada tradic. Některé se stále udržují, na jiné se pomalu zapomíná. Připomeneme vám tři z nich, které ocení dospělí i děti.

Vánoční a velikonoční tradice si vybaví zřejmě hodně lidí. Jenže i podzimní období bylo v dobách minulých spojeno s celou řadou obyčejů a zvyků.

Brambory v ohni

S podzimem byla vždy spojována sklizeň úrody. Z polí se sklízely i brambory a ty pak daly základ tradici ohníčků a pečených brambor.

Chlapci nanosili suché chrastí, slámu ze strnišť a suchou bramborová nať. Všechno to zapálili a do žhavého uhlí pak naházeli brambory. Vůně pečených brambor se linula celým krajem.

Do ohniště kluci záměrně přikládali i zelenou nať, aby oheň co nejvíce kouřil. Přes valící se dým pak probíhali a za bujarého veselí přeskakovali oheň.

Do žhavého popela pak dali syrové brambory, které po upečení vyhrabávali kouskem dřeva. Musely se jíst horké a vůbec nebylo na škodu, když se trochu připálily. Někde házeli do popela také jablka.

Zkuste to letos taky. Možná budete překvapeni, jak výborně brambory i jablka z popela chutnají.

Posvícení a hody

Posvícení patřilo k nejoblíbenějším svátkům prostého venkovského lidu. Jednalo se o oslavu ukončení polních prací.

V každé farnosti se posvícení konalo v jinou dobu. Bylo často spojeno se svátkem svatých, jimž byl zasvěcen místní kostel. Lidé chodili na posvícení i do okolních obcí. Spojili to mimo jiné s návštěvou rodiny a přátel. Po několik dní široká rodina svorně usedala u bohatě prostřeného stolu.

Ženy pekly zváče, tedy zvací koláče. V sobotu před hodovou nedělí je posílaly přátelům a rodině z okolí s pozváním na posvícení. Zároveň s koláči se pak pekla i posvícenská husa. Tradičně na stole nesměly chybět různé druhy koláčů, husa nebo kachna se zelím a knedlíky, různé omáčky a dobrý oběd se zapíjel pivem. V průběhu hodování si rodina a přátelé povídali o tom, co se událo od jejich posledního setkání.

V dnešní uspěchané době je posvícení možná dobrým důvodem, jak se na chvíli zastavit a sejít se s příbuznými a přáteli. Možná si nebudete povídat o úrodě na poli, ale určitě najdete spoustu jiných témat.

 Pouštění draků

První zmínky o pouštění draků pocházejí z Číny ze 4. století př. n. l. a podle legendy šlo o jakési spojení mezi lidmi a bohy. V našich končinách patří pouštění papírových draků k typickým podzimním tradicím. Jakmile začalo foukat ze strnišť a zvedl se studený podzimní vítr, už se to na obloze hemžilo draky.

Pouštění draků rozhodně není jen pro malé děti, skvěle se u této činnosti zabaví i dospělí. V dnešní době si můžete draka koupit v obchodě nebo se pusťte do vlastnoruční výroby. O tom, jak vyrobit létajícího draka, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47