Pokojíček školáka nesmí být deprimující ani rozptylující

 Dům 
08. listopadu 2017 12:05 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Důležité je i barevné řešení pokoje Shutterstock
Máte doma prvňáčka a nevíte, jak mu zpříjemnit prostředí, aby se mu lépe připravovalo do školy? Musíte myslet na vhodné rozmístění nábytku a dalších věcí, ale i na výběr barev, které nesmí působit depresivně!

Nákupem psacího stolu a židle to nekončí! Je to naopak začátek. Stůl a židle je základ, který by neměl chybět žádnému dítěti, prvňáčkovi obzvlášť. Pokud si nebude mít kde psát úkoly, těžko si vytvoří vhodné návyky, aby se k psacímu stolu a školním sešitům vracel i doma!

Školní koutek nesmí mít okolo sebe žádné věci, které budou poutat zbytečně pozornost. Na stole by tak neměly být hračky a vedle by se neměla nacházet ani skříň s plyšáky, autíčky nebo panenkami, kam by pohled školáka sklouzával v každém nestřeženém okamžiku.

Důležité je i barevné řešení pokoje. Barvy by měly na dítě působit uklidňujícím dojmem. Proto je dobré vyhnout se velkému množství barev. Stěny by měly být spíš světlé, ale vycházet můžete z teplých barev, které můžete doplnit studenějšími. Vyhněte se tmavým odstínům, které mohou působit depresivně.

Červená je sice veselá barva, ale dráždí a vyvolává roztěkanost. Zvolit můžete odstíny a tóny zelené a modré, které uklidňují. Zelená ve světlejší variantě je přátelštější, modrou nevolte u úzkostlivějších dětí, protože je může činit smutnými.

Pokoj rozjasní žlutá a oranžová, které navíc zahřejí. Žlutá také vzbuzuje zvědavost, což může být při učení vhodné. Pocit bezpečí zase navozuje růžová, která je i jemná. Oblíbenou barvou dětských pokojů je i fialová. Podporuje fantazii a touhu dozvídat se nové informace a učit se novým věcem, pomáhá dětem přemýšlet. Než však nějakou barvu zvolíte, přesvědčete se o tom, že to není nejneoblíbenější barva vašeho dítěte! Jak využít prostor pod dětskými postelemi jsme psali zde.

Témata: pokoj, dítě, škola
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve