Jak spotřebovat uskladněné ovoce? Připravte domácí čaj

Stačí pár surovin a domácí čaj je hotový
📷
Další 2 fotografie v galerii
 Ostatní 
22. listopadu 2017 12:49 / Internet
  0   0
S chladným počasím se neodmyslitelně pojí teplý nápoj v podobě čaje. Proč si ale kupovat čaje z obchodu, když si můžete vyrobit domácí z vlastního ovoce? Příprava zabere pouze několik minut.

Na přípravu domácího čaje lze použít jakékoliv ovoce, které se vám urodilo na zahrádce. V bednách ve sklepě většinou najdete uskladněná jablka a hrušky. Zásoba na zimu se může skládat i z šípků. Vybrané suroviny umyjte, zbavte pecek a jádřinců. U jablek a hrušek se vyplatí nechat slupku, která v sobě skrývá mnoho vitaminů.

Následně ovoce nakrájejte na malé kousky. Stačí vybrat vhodné kombinace, přelít vroucí vodou a nechat zhruba pět minut vyluhovat. Čím barevnější suroviny použijete, tím lépe bude čaj vypadat. Ovocný čaj bude příjemně vonět a skvěle chutnat. Vyluhované ovoce nemusíte vyhazovat, stačí trošku posypat skořicí nebo cukrem a podávat jej spolu s čajem.

Pokud si domácí čaj oblíbíte, ale nemáte kde nasbírané ovoce uskladnit, je tady řešení. Ovoce nakrájejte na kousky a dejte do sušičky. Stačí pár hodin a zásoby na zimu budou hotové. Usušené ovoce lze nakrájet na kostičky a všechny druhy smíchat. Budete mít rovnou připravenou směs. Čaj se doporučuje sladit medem. Med na rozdíl od cukru naše tělo lehce stráví. O čaji, který je považován za elixír mládí, jsme psali zde.

V zimních večerech zaručeně zahřeje jablečný čaj se špetkou skořice. Postačí k tomu jedno středně velké červené jablko, které se nakrájí na malé kostičky. Ovoce se zasype špetkou skořice a nechá se pár minut, aby se ovoce nasáklo chutí skořice. Následně se zalije půl litrem vroucí vody.

Pokud chcete vitaminovou bombu a chcete tělo ochránit v období viróz, sáhněte po zázvoru a pomeranči. Pokrájeného zázvoru stačí jedna lžíce. Nyní je na řadě pomeranč. Raději ho zbavte slupky, aby čaj nezhořkl. Ovoce nakrájejte na plátky a ještě rozřežte na půl. Stačí zalít vodou a je hotovo.

U domácích čajů můžete vymýšlet jakékoliv kombinace. Mezi nejčastější suroviny patří již zmiňované jablko, hruška, pomeranč, skořice, kiwi, zázvor, rybíz, šípky i citrony. Fantazii se meze nekladou.

Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Nejkrásnější pláže Apeninského poloostrova, nad jejichž krásou se vám bude tajit dech

Věda & Vesmír

V Rudém moři narazíte na živočichy jako z hororu. Kteří z nich jsou vůbec nejobávanější?

Bydlení

Odpad ze zahrad lze využít jako hnojivo nebo topivo. Stačí si obstarat šikovného pomocníka

Zavřít reklamu