Vyrobte si vitaminovou bombu. Domácí přípravu kysaného zelí zvládne každý

 Ostatní 
08. ledna 2018 08:28 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vyrobte si kysané zelí doma i bez „zelňáku“ Shutterstock
Kysané zelí je plné zdravých vitaminů a probiotik. Připravit si výborné kysané zelí doma není tak složité, jak se může na první pohled zdát.

Kysané zelí je hlávkové zelí, které projde procesem fermentace. Ta změní strukturu a chuť produktu. Hlavně ale způsobí, že kysané zelí obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. O přednostech a důležitosti konzumace kysaného zelí jsme psali zde. Proč si ho ale vyrábět doma, když je možné ho za pár korun koupit? 

Proč domácí výroba?

Jednoduchým důvodem, proč dát přednost domácí výrobě kysaného zelí, je fakt, že to kupované nemusí mít v pořádku obsah vitaminů a dalších látek. Během průmyslové výroby a balení do sáčků se zkrátka o kvalitu přijde, což je velká škoda. Výhodou domácí výroby je také to, že můžete chuťově experimentovat a přidávat do zelí různé ingredience, které v průmyslově vyráběném zelí nenajdete.

Co potřebujeme

Vedle zelí, soli a kmínu už jen obyčejné zavařovačky, potravinovou fólii a gumičky. Budeme totiž vyrábět v malém, což má mnohé výhody. Ocení to ti, kdo nemají sklep a nevadí jim připravovat si čas od času potraviny doma. Zelí si vyrobíte podle potřeby, přebytky uchováte v chladničce a máte vystaráno. Jednou měsíčně výrobu zopakujete a zajistíte si tak zásoby na další období. Pokud budete chtít experimentovat s chutí, pak vězte, že někteří přidávají do zelí cibuli, jiní jablka a další zase kopr. Nebo můžete kombinovat všechny tyto ingredience, případně objevit i další.

Postup

Stejně jako u nakládání do velkého „zelňáku“ potřebujeme zelí nakrouhat. Využít přitom můžeme speciální kruhadlo, ale také si poradíme i s obyčejným ostrým nožem. Když nekrouháme mnoho kilogramů, neměl by to být takový problém. Na kilogram nakrouhaného zelí počítejme asi 20 gramů soli a trochu kmínu. Ostatní ingredience přidávejte dle chuti. Důležité je zelí pořádně stlačit, a to opakovaně, aby pustilo šťávu. Šťáva by měla být ve sklenicích nad zelím, aby zelí nehnilo a neplesnivělo. Kdyby se nevytvořilo dost šťávy přirozenou cestou, zalijte zelí osolenou vychladlou převařenou vodou. Následně sklenice zavíčkujte potravinovou fólií, kterou zajistíte gumičkami.

Kvašení

Proces kvašení se může podle teploty v místnosti nastartovat i poměrně rychle. Od několika hodin do jednoho či maximálně dvou dnů. Poznáte to tak, že se fólie začne nadouvat. Zhruba po pěti dnech potom fólie splaskne, což značí, že kvašení je u konce. Můžeme ho čistým nástrojem umačkat, případně dolijeme, zajistíme opět potravinovou fólií a dáme do chladničky. Zelí bude nejprve tvrdší, ale s postupem času bude ještě dál pracovat a měknout.

Péče o zelí

Pokud budete odebírat ze sklenice zelí postupně, dělejte to vždy zcela čistou vidličkou nebo jiným vhodným nástrojem. Zabráníte tím namnožení bakterií a zavlečení plísní. Pokud by se ztratila voda, můžete tu osolenou opět dolít. Stejným způsobem, jako bylo popsáno zde, se vyrábí i zelí ve velkém. Jen se pěchuje do speciálního hrnce a jako pojistka proti průchodu bakterií a plísní se používá voda ve žlábku u víka hrnce. Tu je třeba pravidelně dolévat, aby nevyschla. Zelí by se mělo uchovávat v chladném sklepě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve