Milujete houby? Vypěstujte si je doma na okně v květináči

 Zahrada 
05. ledna 2018 10:38 / Marie Popelková
  4
📷
4 fotografie v galerii
Houby lze pěstovat i doma v květináči Shutterstock
Na houby už dávno není nutné chodit do lesa. Pokud vám stačí trocha čerstvých hub na běžné vaření, můžete si nejrůznější druhy vypěstovat i sami doma v truhlíku. Není to nic náročného a zládnout by to měl opravdu každý.

Pěstování hub v samozavlažovacích květináčích je stejně snadné jako pěstování květin. Stačí si v zahradnické prodejně pořídit již hotový, houbcem (podhoubím – myceliem) prorostlý substrát. Běžně je k dostání například hlíva, shiitake, žampiony a další druhy hub. Tento substrát je již připravený k růstu plodnic, které za týden či dva můžete sklízet. O dalších způsobech pěstování hub v pohodlí domova jsme psali zde.

Snadné a rychlé pěstování

Zakoupený substrát stačí položit do samozavlažovacího truhlíku, aby se dotýkal na dně umístěných knotů. Plodnice obsahují 95 % vody a tuto vodu je z větší části nutné do substrátu dodávat. Mycelium vroste do knotů a podle potřeby růstu plodnic si ze zásobníku samo odebírá vodu.

Pokud s domácím pěstováním hub teprve začínáte, vyzkoušejte si nejprve vypěstovat hlívu ústřičnou. Rychle roste a vytváří největší množství plodnic. Podobně snadno roste i shiitake a další dřevokazné houby, kde je sadba na pilinovém substrátu. Substrát s myceliem na slámě by měl být co nejvíce prorostlý, aby sláma byla co nejvíce obalena podhoubím a sama nepřijímala vodu.

Minimum péče

Domácí způsob pěstování hub v samozavlažovacích truhlících je ideální i pro lidi, kteří se této zálibě chtějí věnovat třeba na chatě či chalupě. O plodnice se totiž během růstu nemusíte nijak zvlášť starat. Podhoubí samo ví, kolik vody potřebuje odebrat. Stačí tak, když přijedete jednou za týden a do truhlíku doplníte vodu.

Na jaře a na podzim jsou venkovní podmínky pro růst plodnic příznivé stejně jako v přírodě (dostatečná vlhkost vzduch). V zimě a v létě ale musíte vhodné podmínky vytvořit nebo pro pěstování hledat vhodné umístění. Žampiony rostou ve tmě, ostatní plodnice hub potřebují bílé denní světlo, nebo osvětlení umělé.

Jde to i jinak

Sadbu hub můžete vložit také do otvorů vyvrtaných ve špalcích listnatého dřeva. Než ale sadba proroste dřevěm, může to trvat i měsíce.

Na druhou stranu pak špalky déle plodí. Výnosy jsou tak podstatně vyšší než v případě pěstování v truhlíku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008